Alizé Cornet
NOS Nieuws

'Tennisster Alize Cornet mocht wel haar shirt uittrekken op de baan'

Alize Cornet, een Franse proftennisster, trok gisteren haar T-shirt uit op de tennisbaan toen ze erachter kwam dat ze het verkeerd om aan had. Dat mocht niet, zei de scheidsrechter en hij gaf de nummer 31 van de wereld een officiële waarschuwing. Dat had hij niet moeten doen, stelt de Women's Tennis Association (WTA). "Er bestaat geen regel die zegt dat het niet mag."

Cornet speelde tegen de Zweedse Larsson (6-4, 3-6, 2-6) tijdens de tweede dag van de US Open in New York. Daar is het momenteel rond de 38 graden. Ze wisselde van shirt door de hitte en kwam er bij het teruglopen naar de baan achter dat het niet goed zat. Ze besloot het om te draaien terwijl ze al op de baan stond. Daarop werd ze aangesproken door de scheidsrechter, die zei dat "omkleden niet mocht op de tennisbaan".

De beslissing van de scheidsrechter kwam hem al snel op kritiek te staan. Oud-prof Casey Dellacqua noemde de waarschuwing "belachelijk", tennisster Bethanie Mattek-Sands noemde het "zwak".

Ook de organisatoren van de US Open, de USTA, betreuren de waarschuwing van de scheidsrechter. "Alle tennisspelers mogen hun shirt uitdoen terwijl ze in de spelersstoel zitten. Dit is geen schending van een regel. Gelukkig heeft ze alleen een waarschuwing gekregen, en geen boete."

Duidelijker beleid

De organisatie heeft het beleid duidelijker opgeschreven in het reglement, is te lezen in de verklaring. Vrouwelijke spelers mogen zich ook omkleden op een "locatie die meer privé is", als die aanwezig is. Een pauze om naar de kleedkamer of wc te gaan, krijgen ze echter niet.

Voor mannelijke tennissers is het geen enkel probleem om hun shirt te verwisselen tijdens een wedstrijd, blijkt uit deze recente foto's:

  • AFP
    Roger Federer zonder shirt
  • AFP
    Rafael Nadal zonder shirt
  • AFP
    Tomas Berdych zonder shirt
  • AFP
    Novak Djokovic zonder shirt

De kritiek op de straf voor Cornet past in een bredere discussie binnen de tenniswereld over de verschillende benadering van vrouwelijke spelers. Zo vraagt men zich af waarom de mannen op grand slams bijvoorbeeld vijf sets spelen en de vrouwen drie. Volgens onder anderen Judy Murray, tenniscoach en moeder van proftennisser Andy Murray, is er sprake van een dubbele standaard.

Vorige week kwam een ander tennistoernooi nog op dit gebied in het nieuws. De Franse bondsvoorzitter Bernard Giudicelli zei tegen proftennisster Serena Williams dat ze haar 'Black Panther-achtige' jumpsuit (referentie aan de film met een volledig zwarte cast) niet meer aan mocht. Hij doelde daarbij op onderstaande outfit, die de tennisster aanhad tijdens een wedstrijd van Roland Garros.

Serena Williams

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl