The Mall in Washington D.C. tijdens de inauguratie van Trump
NOS Nieuws

Fotograaf: ik heb foto's inauguratie Trump bewerkt na telefoontjes Spicer

Het was het eerste relletje rondom de nieuwe Amerikaanse president in 2017: de discussie over de bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Een fotograaf die officiële foto's van het evenement maakte, heeft nu toegegeven dat hij de foto's heeft bewerkt na een persoonlijke bemoeienis van Trump. Dat meldt The Guardian op basis van onderzoeksdocumenten.

De fotograaf sneed de foto's af waar de menigte eindigde op de foto, zodat het leek alsof het drukker was. Dat deed hij nadat Trump een nieuwe serie foto's vroeg op de eerste ochtend van zijn presidentschap. De president was erg boos omdat hij het met eerder gepubliceerde foto's niet eens was. Daarop was te zien dat minder mensen naar zijn inauguratie waren gekomen dan naar de inauguratie van voormalig president Obama in 2009.

Trump en zijn voormalige woordvoerder Sean Spicer claimden namelijk dat Trumps inauguratie de drukst bezochte inauguratie ooit was. Op de foto's was duidelijk te zien dat dit niet waar was. Vooral de stelligheid van Spicer, die maar bleef volhouden dat het nog nooit zo druk was geweest, leidde vorig jaar wereldwijd tot verbijstering.

Inauguratie Obama (2009) - Trump (2017)

In de onderzoeksdocumenten die The Guardian in handen heeft, wordt gesproken over telefoontjes die ochtend tussen Trump, Spicer en The National Park Service (die de foto's maakte). Spicer zou meerdere keren NPS hebben gebeld met het verzoek om 'flatterende' foto's te krijgen. Ook Trump zou volgens een communicatiemedewerker van NPS foto's willen zien waarop het leek alsof het drukker was.

Die communicatiemedewerker heeft vervolgens de fotograaf gebeld om dit door te geven. Ook een andere medewerker heeft na een telefoontje met Spicer contact opgenomen met die fotograaf. Het is onduidelijk welke foto's hij toen heeft bewerkt.

Volgens de fotograaf, die wordt geciteerd in de documenten, is hem nooit officieel gevraagd om de foto's te bewerken. Hij ging er wel van uit dat een autoriteit dit van hem wilde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl