Het is er al vaak, heel vaak, over gegaan: de bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer zeiden dat het de drukst bezochte inauguratie ooit was, maar op foto's was het tegendeel te zien. De stelligheid waarmee Spicer volhield dat het nog nooit zo druk was geweest, leidde tot verwondering en verbijstering.

Maar daags na zijn spraakmakende optreden bij de uitreiking van de Emmy Awards komt Spicer, inmiddels buiten dienst, terug op de commotie. Hij heeft spijt, zegt hij tegen The New York Times. "Natuurlijk heb ik dat. Absoluut."

Inauguratie Obama (2009) - Trump (2017) Getty Images | Buzzfeed/National Park Service

De krant had Spicer nogmaals gevraagd naar de commotie rond de inauguratie vanwege zijn act op het Emmy-gala. Spicer zei daar vanaf het podium dat het de best bekeken uitreiking ooit zou worden. Hij gebruikte exact dezelfde formulering als in januari. Voor zijn zelfspot kreeg hij veel applaus.

Na afloop was niet iedereen blij met Spicers optreden bij de Emmy Awards. Tegenstanders van Trump vinden dat door Spicer zo'n prominente rol te geven, alles vergeten en vergeven lijkt en hij wordt 'genormaliseerd'. De oud-perschef van de president zei tegen persbureau AP dat zijn optreden te groot wordt gemaakt. "Lighten up", was zijn advies.

In het interview met The New York Times worden verder geen woorden meer vuil gemaakt aan de kwestie rond de bezoekersaantallen van Trumps inauguratie. Die zaak is nu écht gesloten.

STER reclame