Alec Baldwin met zijn Emmy Award AFP

Donald Trump heeft een Emmy gewonnen. Althans, de persiflage die Alec Baldwin deed voor de satirische show Saturday Night Live. "Eindelijk, meneer de president, hier is uw Emmy", grapte de acteur over Trump, die ondanks de populariteit van zijn The Apprentice nooit de tv-prijs won.

Presentator Stephen Colbert zag een rechtstreeks verband tussen die krenking en Trumps presidentschap, zei hij in zijn openingswoord. "Als Trump een Emmy had gewonnen, had hij nooit een gooi naar het presidentschap gedaan. Het is jullie schuld. Hij heeft jullie nooit vergeven", hield hij de jury voor.

Hier is die dan eindelijk uw Emmy, meneer de president

Saturday Night Live had een uitstekende avond in Los Angeles: de show won negen prijzen, onder meer voor Hillary Clinton-imitator Kate McKinnon en Melissa McCarthy, die Trumps ex-woordvoerder Sean Spicer nadeed.

Spicer had een hoofdrol bij de prijsuitreiking. Hij kwam het podium op nadat presentator Stephen Colbert had gevraagd hoeveel mensen naar de uitreiking keken. "Dit is het grootste publiek dat ooit naar de uitreiking van de Emmy Awards heeft gekeken", riep hij. "Punt!"

Spicer gebruikt dezelfde formulering toen hij in januari vragen kreeg over de magere bezoekersaantallen bij de inauguratie van Donald Trump. Hij bleef toen volhouden dat het de drukstbezochte inauguratie ooit was, terwijl foto- en videobeelden het tegendeel bewezen. Spicer kreeg voor zijn zelfspot veel applaus.

De belangrijke prijs voor beste dramaserie ging naar The Handmaid's Tale. Velen zagen in de serie over een vrouwonvriendelijke dystopie parallellen met de verkiezing van Trump. De serie sleepte in totaal vijf Emmy's in de wacht; twee daarvan waren er voor de actrices Elisabeth Moss en Ann Dowd.

Veep won de Emmy voor beste comedyserie. Julia Louis-Dreyfus won haar zesde prijs op rij voor haar hoofdrol, een record. "We hadden een verhaallijn over een politicus die werd afgezet", zei de actrice over de show over de gesjeesde vice-president. "We hebben het maar niet gedaan, uit angst dat iemand anders ons voor zou zijn."

Big Little Lies

Andere Emmy-winnaars zijn de miniserie Big Little Lies met Oscar-winnaar Nicole Kidman en Sterling K. Brown voor zijn rol als Randall Pearson in This Is Us.

Ook waren er prijzen voor komiek John Oliver voor zijn show Last Week Tonight en John Lithgow voor zijn vertolking van Winston Churchill in The Crown.

John de Mol won voor de vierde keer een Emmy met The Voice in de categorie Reality-Competition Program. Zijn programma won die prijs eerder al in 2013, 2015 en 2016. The Voice versloeg The Amazing Race, American Ninja Warrior, Project Runway, RuPaul's Drag Race en Top Chef.

STER reclame