ANP

Baby Hannah werd nationaal nieuws, nadat er een Amber Alert was uitgestuurd. Vandaag diende de rechtszaak tegen de ouders die in februari hun kindje ontvoerden: Rowan S. en Kim de L., beiden 26 jaar oud. Wat is er die dag precies gebeurd?

De baby is vier maanden voor de ontvoering uit huis geplaatst, omdat er sterke vermoedens zijn dat ze wordt mishandeld. Het meisje, op dat moment zes weken oud, heeft twee gebroken ribben, een gebroken enkel en blauwe plekken.

De ouders worden aangeklaagd op verdenking van mishandeling en Hannah gaat bij de zus van Kim wonen. Als dat al snel niet goed meer gaat wordt Hannah op 18 december verplaatst naar een pleeggezin op een geheim adres. Met Kim wordt een regeling voor contactmomenten afgesproken, voor Rowan niet.

Uiteindelijk blijkt dat voor de ouders niet voldoende.

Zij heeft alles uitgezocht. Ik ben meegegaan in haar idee.

Verdachte Rowan S.

In de rechtszaal wordt er door het inmiddels gebrouilleerde stel over en weer met modder gegooid. Kim stelt dat Rowan haar met een flinke stapel leugens heeft doen geloven dat ze in haar recht stond. Rowan zou verteld hebben dat Hannah meegenomen mocht worden, maar dat de pleegouders dat nog niet wisten.

Andersom vertelt Rowan dat Kim alles gepland heeft en dat hij zich juist afzijdig heeft gehouden.

Hij zou pas op het laatste moment direct betrokken geraakt zijn bij het plan om Hannah mee te nemen. "Zij heeft alles uitgezocht. Ik ben meegegaan in haar idee", zegt hij. "Ik hield van haar en het is moeilijk om te zien dat een moeder haar kindje mist. Ik miste haar zelf ook natuurlijk."

'Gruwelijk te liegen'

De rechter zegt dat ze niet allebei gelijk kunnen hebben. "Een van de verdachten zit gruwelijk te liegen. Of u allebei. Heeft u het niet gewoon samen bedacht?", vraagt hij zich af.

De twee ontkennen dat stellig: de ander is verantwoordelijk voor het plan, wordt er over en weer gezegd. Toch blijkt uit WhatsAppberichten dat het duo in december 2017 al bezig is met het plannen van een mogelijke ontvoering.

De officier van justitie gelooft ze daarom niet. De ontvoering is "tot in de puntjes voorbereid". En beide verdachten hadden een "significante rol", zegt hij.

Uit het dossier blijkt dat ze op 22 februari onder valse naam een huisje boeken in een vakantiepark in Bad Bentheim in Duitsland, vlak bij de grens met Nederland. Daar brengen ze op 23 februari al een hoop van hun eigen spullen mee. Ook zijn er babyspullen gekocht die daar klaargelegd worden.

Kim, denk na. Als je dit doet ga je bak in, en zie je haar nooit meer.

Verklaring van de pleegmoeder

Kim en Rowan kennen het adres van de pleegouders van Hannah, blijkt uit een later in beslag genomen telefoon en computer. Ook weten ze in welke auto's de pleegouders rijden, inclusief de kentekennummers. Die hebben ze hoogstwaarschijnlijk genoteerd na een contactmoment met Hannah.

Op 26 februari rijden Kim en Rowan naar het huis van de pleegouders, maar die zijn dan niet thuis. Iets later komt de pleegmoeder aan. De twee volgen de auto, die bij de Lidl in Eersel stopt. De pleegmoeder gaat samen met Hannah boodschappen doen. Rowan volgt hun de winkel in en heeft telefonisch contact met Kim, die de auto achteruit inparkeert zodat ze snel kunnen ontsnappen.

De parkeerplaats waar de ontvoering gebeurde ANP

Als de pleegmoeder uiteindelijk de boodschappen in de auto laadt, loopt Rowan naar haar toe. "Ik zag een man die vriendelijk naar me keek", verklaart de pleegmoeder achteraf. "Hij kwam steeds dichterbij en ik dacht dat hij er langs moest." De man pakt vervolgens de maxicosi vast. "Ik had hem nog nooit in het echt gezien, maar maakte op dat moment de koppeling met de vader van Hannah. Daarna riep ik om hulp."

Ze roept naar omstanders om 112 te bellen en houdt de maxicosi stevig vast. Er volgt een getouwtrek waarbij de pleegmoeder volgens haar verklaring klappen krijgt. Rowan ontkent dit. Uiteindelijk komt Kim de auto uit en bemoeit zich er ook mee. De pleegmoeder kent haar van de eerdere bezoeken en zegt: "Kim, denk na. Als je dit doet ga je bak in, en zie je haar nooit meer."

Rowan heeft op dat moment zijn handen vrij en haalt Hannah uit de maxicosi, waarna ze snel naar de auto lopen. "Ik heb nog overwogen om voor de auto te gaan staan, maar dat durfde ik niet."

Naar Duitsland

De twee rijden weg. Kim achter het stuur en Rowan met Hannah op de bijrijdersstoel. Ze rijden de route die ze eerder uitgestippeld hebben: via België, om Limburg heen, naar het vakantiepark in Duitsland. "Dat deden ze om uit handen van de politie te blijven", zegt de officier van justitie. "Ze hebben bewust geprobeerd onvindbaar te blijven."

Al snel na de ontvoering van Hannah wordt er een Amber Alert uitgestuurd. Nederlanders krijgen massaal een melding van het ontvoerde kindje, inclusief foto's van de ouders en de auto met kenteken.

De oproep werkt, want na enkele uren spot een Nederlander in Duitsland de auto in de buurt van een benzinestation. Later ziet diegene de auto op een vakantiepark. De Duitse politie volgt de tip en ziet Rowan op het vakantiepark de hond uitlaten. Om acht uur 's avonds wordt hij door de politie ingerekend. In het huisje worden Kim en Hannah gevonden.

De twee ouders worden door de politie meegenomen en Hannah gaat naar Nederland voor onderzoek. Daar blijkt dat ze in goede gezondheid verkeert.

Internationale kinderontvoering

Rowan zit sindsdien vast. Kim tot 18 juli ook. Daarna komt ze met een enkelband vrij wegens privéomstandigheden.

Vandaag, na het aanhoren van alle verklaringen, kwam het Openbaar Ministerie met een strafeis: achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Geen milde straf erkent de officier van justitie, maar volgens hem gaat het hierbij om internationale kinderontvoering. "En het welzijn van Hannah heeft voor de ouders nooit voorop gestaan."

STER reclame