ING-filiaal in Den Haag ANP
NOS Nieuws Economie

ING loopt achter bij aanpak computersystemen

ING loopt achter bij de aanpak van achterstallige computersystemen die onder meer nodig zijn voor klantcontrole. Dat blijkt uit een intern stuk dat het FD heeft ingezien. Eerder deze week werd bekend dat ING 775 miljoen euro moet betalen omdat de controle van klanten jarenlang niet goed ging. Criminelen konden daardoor rekeningen van de bank gebruiken voor witwassen.

ING werkt aan een verbeterprogramma. Ook in de computersystemen worden zaken aangepast, maar niet alle verbeterpunten zijn op tijd doorgevoerd. Uit de rapportage van augustus blijkt dat 31 procent van de geconstateerde it-problemen niet volgens schema zijn opgelost.

De bank voegt de computersystemen van Nederland en België momenteel samen. Bij de Belgische systemen zijn meer problemen dan bij de Nederlandse systemen.

Sterk aangezet

Een woordvoerder van de bank bevestigt de cijfers en wijst erop dat het gaat om eigen doelstellingen van ING die niet altijd zijn gehaald. De bank zou zichzelf strengere normen opleggen dan de toezichthouders.

Volgens de bank is de tussenrapportage stevig aangezet, zodat leidinggevenden binnen de bank doordrongen zijn van de noodzaak om problemen aan te pakken.

Poortwachter

Deze week bleek dat ING tussen 2010 en 2016 de klantencontrole niet op orde had, waardoor ING-rekeningen konden worden gebruikt voor witwassen.

Topman Ralph Hamers heeft zijn bonus ingeleverd vanwege de kwestie en beloofde beterschap. "De herstelwerkzaamheden zijn anderhalf jaar geleden begonnen", zei Hamers afgelopen dinsdag. "Die maatregelen worden iedere dag weer beter en ons doel is dat ING haar rol als poortwachter heel goed invult."

STER reclame