Löw ligt onder een vergrootglas en hoopt op 'Wiedergutmachung'
Na het desastreus verlopen WK aast Duitsland op eerherstel. Uitgerekend tegen wereldkampioen Frankrijk moet een begin worden gemaakt met de 'Wiedergutmachung'.
Alle ogen zijn vanavond in een uitverkochte Allianz Arena in München gericht op Joachim Löw. Afgebrand in de media na de historische uitschakeling in de groepsfase van het WK.
Maar met steun van de bond en de clubs bleef hij aan. De druk op zijn persoon is nog nooit zo groot geweest sinds zijn aanstelling in 2006.
Löw moet meteen gaan presteren in de in het leven geroepen Nations League, waarin een startbewijs kan worden verdiend voor het EK van 2020. Naast Frankrijk maakt ook het Nederlands elftal deel uit van de groep.
In een uitgebreide analyse, die bijna twee uur duurde, sprak Löw vorige week openlijk over het falen van Duitsland en de plannen om het tij te keren.
Arrogant
"Mijn grootste fout was dat we net als in de kwalificatie dominant wilden voetballen in balbezit. Ik wilde die speelstijl optimaliseren. Dat was bijna arrogant. Op grote toernooien kan je dat risico niet nemen. Ik had de aanval en de verdediging beter in balans moeten brengen."
Kortom, in de toekomst zal Duitsland meer flexibiliteit moeten tonen in de speelwijze, met meer defensieve stabiliteit.
Maar ook zijn selectie zal Löw op één lijn moeten krijgen. Na de soap met de inmiddels afgezwaaide Mesut Özil pakten de media uit met allerlei incidenten die de cohesie in het team voor en tijdens het WK zouden hebben verstoord.
Er zou groepjesvorming zijn ontstaan. Met aan de ene kant de 'Kanaken', spelers met voornamelijk een migratieachtergrond, en aan de andere kant de 'Kartoffeln', spelers zonder buitenlandse achtergrond. Daarbij zou het vooral gaan om de verschillen in leefstijl.
Ontkenning
En hoewel iedereen een dergelijke breuk binnen het team ontkent, kunnen dat soort geluiden alleen worden verstomd met resultaten. "Het is voor ons natuurlijk zaak om de fans met een tevreden gevoel naar huis terug te laten keren", blikte aanvoerder Manuel Neuer vooruit op het duel met de Fransen.
Een terugkeer aan de top, met het winnen van een hoofdprijs, wordt geen abc'tje voor Duitsland. In de laatste groepswedstrijd op het WK tegen Zuid-Korea was de gemiddelde leeftijd van het basiselftal 27,3 jaar oud. Frankrijk ging de finale in Moskou in met een basiselftal van 26,2 jaar.
Löw moet dus enigszins gaan verjongen, maar houdt vooralsnog vast aan de kern van de WK-selectie. Alleen verdedigers Thilo Kehrer (Paris Saint-Germain) en Nico Schulz (Hoffenheim) en middenvelder Kai Havertz (Bayer Leverkusen) maken voor het eerst deel uit van Die Mannschaft. Sami Khedira valt (voorlopig) buiten de boot.
In de staf van Löw is assistent-trainer Thomas Schneider verdwenen. Hij is nu hoofd van de scouting. Daarnaast wordt op eindtoernooien en bij reguliere interlands het aantal stafleden gereduceerd. De bondscoach en de eveneens bekritiseerde teammanager Oliver Bierhoff zullen de contacten met de internationals bovendien gaan intensiveren.
Bedrijfsongevalletje?
Allemaal leuk en aardig, maar de Duitsers zullen worden beoordeeld op hun prestaties binnen de lijnen. Te beginnen tegen Frankrijk en zondag in de oefeninterland tegen Peru. De vraag is of de WK-vernedering een bedrijfsongevalletje was of juist een structureel probleem. Vanavond volgt hierop een eerste antwoord.