Joachim Löw en Mesut Özil in de voorbereiding op het WK
NOS Voetbal

Löw wijt WK-fiasco aan eigen arrogantie en hij verbaast zich over Özil

Joachim Löw is tijdens een bijna twee uur durende persconferentie ingegaan op het voor Duitsland desastreus verlopen WK. De bondscoach is behoorlijk zelfkritisch en volgens hem moet de verklaring van de vroege uitschakeling niet gezocht worden in de 'kwestie Özil'.

"Maar we hebben de impact daarvan onderschat", doelde Löw op de ophef die ontstond nadat de internationals Mesut Özil en Ilkay Gündogan in de aanloop naar het WK met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de foto waren gegaan.

'Ongebruikelijk'

Özil liet na het WK weten zich niet meer thuis te voelen bij Die Mannschaft en bedankte voor de nationale ploeg. Löw herkent de door Özil geschetste cultuur niet. "In alle jaren die ik bij de Duitse voetbalbond werk heb ik nooit iets van racisme gemerkt."

'Ik heb niets meer van Özil gehoord'

Löw sprak ook zijn verbazing uit over het feit dat Özil hem na het WK niet meer heeft gesproken. "Via zijn zaakwaarnemer heb ik gehoord dat hij niet langer voor ons wil spelen. Zelf heeft hij geen contact met mij opgenomen. Dat is ongebruikelijk."

"Sinds een week of twee heb ik geprobeerd Mesut te bereiken. Dat is niet gelukt. Kennelijk heeft hij er geen behoefte aan."

Löw is zelfkritisch: 'Dat was arrogant'

'Mijn grootste fout'

Dat de wereldkampioen van 2014 al in de groepsfase strandde is volgens Löw te wijten aan zijn eigen arrogantie. "Mijn grootste fout was dat we net als in de kwalificatie dominant wilden voetballen."

"Ik wilde die speelstijl optimaliseren. Dat was arrogant. Op grote toernooien kan je dat risico niet nemen. Ik had de aanval en de verdediging beter in balans moeten brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl