Deense amateurs weren zich kranig tegen Slowakije

Deense amateurs houden schade beperkt tegen Slowakije

Een wedstrijd die voortkwam uit angst leidde tot een overbodig potje met een vleugje jongensdroom. Denemarken, nummer negen op de wereldranglijst, was woensdagavond het lachertje van Europa in Trnava tegen Slowakije. De uitslag (3-0 voor de thuisploeg) viel mager uit en werd volledig overschaduwd door de slapstick die eraan voorafging.

De Deense voetbalbond ligt in de clinch met de internationals over portretrechten en toppers als Christian Eriksen en Lasse Schöne weigerden te spelen tegen Slowakije.

De Denen vreesden sancties als het nationale team niet zou spelen. Veel Deense spelers toonden zich solidair met de internationals en weigerden in actie te komen. Zo kwam het dat een veredeld stelletje amateurs, aangevoerd door een contingent zaalvoetballers, over de bruin-groene mat ploegde.

Bizarre feiten

De bizarre feiten lagen voor het oprapen. De Deense coach die zijn spelers in het vliegtuig leert kennen. Kiekjes van Deense internationals die op de bus wachten. Het Deense team dat dinsdag de training in het stadion mist. Slowaakse fans die voor een euro naar het stadion konden.

Het doelpunt waarvan je wist dat het ging komen, viel na 11 minuten. Nemec kopte een voorzet van Kucka langs de Deense zaalvoetbalkeeper.

Rasmus Johansson en Juraj Kucka

Voor alles wat er bizar was aan de wedstrijd, leefde je als toeschouwer ook een beetje mee met de Denen. Zouden de amateurs een goaltje kunnen maken? Na een kwartier zette de Denen gevaarlijk voor. Gesmoord. Na twintig minuten een sliding van Johansson en een corner. Weggekopt.

Slowakije kwam nog voor rust op 2-0 en in de tweede helft kwamen de Denen nauwelijks meer uit het eigen strafschopgebied. Keeper Christoffer Haagh, de man met het lichaam van een barman en de reflexen van een schermer, verrichte onorthodoxe reddingen. Het waren de hoogtepunten van een duel dat alleen door de spelers voor altijd gekoesterd zal worden.

Een eigen doelpunt zorgde voor de 3-0 eindstand. Een echte afgang bleef Denemarken bespaard. Na afloop maalden spelers en inter-coach Jensen ook niet zozeer om de uitslag. Ze waren bovenal trots dat ze voor hun land hadden mogen spelen. "Dit is de beste nederlaag uit mijn carrière", aldus Jensen.

Denen trots op wedstrijd tegen Slowakije: 'Het ging niet om winnen of verliezen'

Voormalig voetballer Daniel Agger, 75-voudig international van Denemarken, deelde ook een compliment uit op Twitter:

Zondag spelen de Scandinaviërs thuis tegen Wales voor de Nations League. Of keeper Haagh dan nog een keer mag schitteren is nog maar de vraag. Wellicht dat het conflict tussen spelers en bond voor die tijd is opgelost.