Het Deense 'campingelftal' wacht op vervoer in Bratislava
NOS VoetbalAangepast

Denemarken met nieuwe coach, amateurs en zaalvoetballers naar Slowakije

Met een compleet nieuw team bestaande uit amateurs en zaalvoetballers en een interim-trainer, oud-international John Jensen, is Denemarken dinsdagavond toch afgereisd naar Slowakije om daar woensdagavond een oefeninterland te spelen. Daarmee is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de soap rond het Deense elftal.

Die begon al enige tijd geleden toen de Deense bond en de internationals lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan omdat ze het niet eens konden worden over afspraken inzake de portretrechten van de spelers.

Nadat onderhandelingen op niets waren uitgelopen, dreigden de spelers vervolgens twee duels (tegen Slowakije en later deze week tegen Wales voor de Nations League) van de nationale ploeg te boycotten. Bondscoach Aage Hareide toonde zich solidair met zijn spelers en gaf er ook de brui aan.

Christian Eriksen, normaal gesproken de grote ster van Denemarken

Daarop riep de DBU, de Deense voetbalbond, andere voetballers op om zich te melden bij het team om toch in actie te kunnen komen. De bond vreesde anders flink gestraft te worden door de UEFA vanwege het niet spelen van de wedstrijden. In het ergste geval zou kwalificatie voor het EK 2020 zelfs op de tocht kunnen komen te staan.

In de loop van dinsdag bleek het uiteindelijk gelukt om een nieuw elftal en ook een coach bij elkaar te krijgen. Onder de 24 opgetrommelde spelers zitten amateurs en semiprofs uit de lagere divisies in Denemarken. Ook zijn er zes zaalvoetballers opgenomen in de tijdelijke selectie.

Deense soap gaat verder: campingelftal arriveert in Slowakije

"We zijn blij dat we deze spelers bij elkaar hebben gekregen. Anders zou het grote gevolgen hebben voor het Deense voetbal", aldus Kim Hallberg van de bond.

In een verklaring liet aanvoerder Christian Eriksen, van het oorspronkelijke nationale elftal, eerder nog weten dat de ploeg toch zou willen spelen als de Deense bond de oude deal met betrekking tot de portretrechten wilde verlengen. De Deense voetbalbond wilde dat echter niet, waarna beide partijen op ramkoers lagen.

Nog altijd is niet duidelijk hoe de impasse doorbroken kan worden en wat er na het duel met Slowakije zal gebeuren. Het is de vraag of er voor de wedstrijd tegen Wales nog een oplossing komt of dat het duel eveneens gespeeld zal worden met het gelegenheidselftal.

Vrouwen in staking

Vorig jaar oktober wilden de Deense vrouwen niet voetballen zolang ze geen betere vergoeding kregen. Het WK-kwalificatieduel met Zweden kon toen daadwerkelijk geen doorgang vinden. De FIFA legde de voetbalsters daarop een reglementaire 3-0 nederlaag op.

De staking had effect. Na bijna een jaar onderhandelen bereikten de Deense vrouwen eind november een akkoord met de Deense bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl