Kasper Schmeichel, de keeper van Denemarken Pro Shots

Het conflict tussen de Deense voetbalbond (DBU) en de spelers in de nationale selectie is zo hoog opgelopen dat de twee duels die Denemarken deze week speelt op de tocht staan.

De bond en voetballers ruziën al een tijdje over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarbij imagorechten een rol spelen. Het geschil gaat vooral over individuele sponsorcontracten van spelers die zouden botsen met geldschieters van de nationale bond.

Om een voorbeeld te noemen: Christian Eriksen heeft een contract met het Amerikaanse sportmerk Nike, maar zou promotie moeten gaan maken voor het Deense schoenenmerk Hummel. De Deense selectie is bij elkaar geweest om de situatie te bespreken.

Deense voetballers ruziën met bond: interlands op de tocht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat betekent dat ze niet afreizen naar Slowakije waar woensdagavond een oefeninterland op het programma staat. Of die wedstrijd doorgaat en met welke spelers is nog onduidelijk.

Later deze week speelt Denemarken ook nog tegen Wales voor de Nations League. De bond is nu op zoek naar spelers die de huidige internationals kunnen vervangen.

"Dit is heel serieus", reageert bondsvoorzitter Claus Bretton-Meyer. "Dit heb ik nergens in Europa gezien. Als we de twee duels niet spelen, zal de UEFA ons schorsen. In het ergste geval kunnen we ons dan niet kwalificeren voor het EK in 2020."

Vrouwen in staking

Vorig jaar oktober dreigden de Deense vrouwen met een staking omdat ze een betere vergoeding wilden. Het WK-kwalificatieduel met Zweden kon toen daadwerkelijk geen doorgang vinden. De FIFA legde de voetbalsters daarop een reglementaire 3-0 nederlaag op.

De staking had effect. Na bijna een jaar onderhandelen bereikten de Deense vrouwen eind november een akkoord met de Deense bond.

Jon Dahl Tomasson, assistent bondscoach van Denemarken ANP

Voorstel verworpen

De DBU verwierp zondag een voorstel van de spelers om de bestaande contracten voor de komende twee duels uit te breiden. De voetbalbond spreekt nu van een staking.

De DBU is niet alleen op zoek naar voetballers die tegen Slowakije en Wales willen spelen. Bondscoach Aage Hareide zal beide duels ook niet leiden.

De Deense bond vreest zware sancties van de UEFA als de duels met Slowakije en Wales niet worden afgewerkt. Denemarken loopt dan het risico dat het niet aan het EK van 2020 mag deelnemen.

STER reclame