NOS Voetbal

Van soap naar sprookje: deze voetbalamateurs zijn plots Deens international

Deense soap gaat verder: campingelftal arriveert in Slowakije

Het verhaal leent zich voor een aflevering van Andere Tijden Sport. De verhaallijnen in de Deense soap rond het nationale elftal werden dinsdag met de minuut complexer. Met als uitkomst vanavond om kwart voor negen in Slowakije de strijd van elf dappere amateurvoetballers die de eer voor hun land hoog willen houden.

Bij de Deense voetbalbond staat het schaamrood inmiddels op de kaken, maar in alle andere landen (behalve Slowakije wellicht) zullen ze smullen van het verhaal van een van de meest absurde internationale wedstrijden ooit.

Het begon allemaal met een conflict tussen de bond en de internationals, onder wie grote namen als Christian Eriksen en Lasse Schöne, over de portretrechten van de spelers.

De gemoederen liepen zo hoog op dat de spelers begin deze week lieten weten niet in actie te willen komen in de duels met Slowakije en Wales. Daarmee hebben ze voor een unieke situatie gezorgd.

Uit angst voor een forse straf van de UEFA vanwege de weigering om te spelen ging de Deense voetbalbond namelijk haastig op zoek naar andere spelers. Met als gevolg dat vanavond een elftal vol onbekende namen een officiële interland gaat spelen.

En, zoals het er nu naar uitziet, speelt dat team ook zondag in de Nations League tegen Wales.

Kozakken Boys

De gelegenheidsformatie die woensdag het veld in Trnava zal betreden, bestaat uit drie spelers van het tweede niveau in Denemarken, vijftien van het derde niveau en zes zaalvoetballers. Even een vergelijking met Nederland: alsof spelers van Kozakken Boys en Spakenburg ineens worden opgeroepen voor Oranje.

"Het zijn jongens die zelf natuurlijk nooit hadden gedacht dat ze ooit met het nationale elftal zouden mogen meedoen", vertelt NOS-correspondent Rolien Creton. "Dit is voor hen een unieke kans."

Korte broek en slippers

Het was hoe dan ook een kneuterig beeld dinsdagmiddag. Nadat de opgetrommelde spelers en interim-coach John Jensen snel met elkaar hadden kennisgemaakt in het vliegtuig naar Slowakije, wachtte de groep bij een bushalte in Bratislava op vervoer.

De een in een spijkerbroek en sweater, de ander in korte broek en op slippers. Niet bepaald het beeld dat je verwacht bij een nationale selectie.

Een Deense journalist zette een foto van de wachtende spelers op Twitter.

Creton: "De bond heeft alles geprobeerd om betere spelers te krijgen, maar die uit de eredivisie zijn loyaal aan Eriksen en zijn mannen. De spelersvakbond heeft ook opgeroepen om vooral niet mee te doen."

Desondanks slaagde de bond er dus toch in een team bijeen te krijgen. Zo liet een van de nieuwe spelers, Daniel Holm, via Twitter weten zijn land in deze moeilijke tijd juist te willen helpen.

Hij schreef: "We houden allemaal van het nationale team en we houden er nog meer van om het elftal op een eindronde te zien. Dat is de reden waarom de wedstrijd gespeeld moet worden en ik meedoe."

Een van de blikvangers van het gelegenheidselftal is de 30-jarige Christian Offenberg. Hij is de huidige topscorer in de tweede divisie (derde niveau) met vijf doelpunten na de eerste zes wedstrijden. Slowakije is gewaarschuwd.

Voor de teams die hun spelers opeens als international hebben zien vertrekken, heeft de uitzonderlijke situatie ook de nodige gevolgen. Er stonden namelijk nog wat beker- en competitieduels op het programma, maar de spelers die zijn meegereisd naar Slowakije werden daar direct van vrijgesteld.

Zo moest BK Avarta het dinsdagavond opeens stellen zonder doelman Morten Bank en topscorer Offenberg in de bekerwedstrijd tegen Boldklubben 1908. Dat heeft Avarta geweten, de club verloor met 2-1 en ligt uit de Deense beker.

Zaalvoetballers

Toch herbergt de alternatieve Deense selectie ook de nodige ervaring. De zes zaalvoetballers spelen namelijk allen in de nationale ploeg. Al zal dat voor de meegereisde doelman misschien niet direct een voordeel zijn, aangezien de doelen in de zaal twee keer zo klein zijn als de exemplaren op het veld.

De Slowaken zien het ondertussen allemaal met lede ogen aan. De ticketprijs voor de wedstrijd is al flink teruggeschroefd. Voor een euro kan je al bij de interland in het stadion in Trnava aanwezig zijn. En wie wil gokken op de wedstrijd: bij een overwinning van Denemarken wordt de inzet 25 keer uitbetaald.

Aan gelegenheidscoach John 'Faxe' Jensen, nog een van de doelpuntenmakers in de EK-finale van 1992, zal het niet liggen. De voorbereiding is, hoe kort ook, grondig aangepakt. Dinsdagavond werden de Slowaken geanalyseerd door middel van videobeelden en vanmiddag is er nog een tactische training achter gesloten deuren.

Daar hoef je bij de Slowaakse coach Jan Kozak even niet mee aan te komen. Kozak verzuchtte bij de persconferentie: "Het heeft geen zin om tegen zo'n tegenstander te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl