'Roche heeft veel ervaring en hij past in ons plan'

Het was de vraag die veel sportvolgers bezighield de afgelopen maanden: krijgt Tom Dumoulin volgend jaar superknechten met wie hij de Tour de France kan winnen? Woensdag maakte zijn ploeg Sunweb twee aanwinsten bekend: Nicolas Roche en Robert Power.

"We hebben hele gerichte versterkingen gehaald", legt manager Iwan Spekenbrink uit. "Met de ploeg die we nu hebben, kunnen we misschien wel voor het hoogste gaan."

Met Roche, de 34-jarige zoon van de Tourwinnaar van 1987, haalt Sunweb geen grote naam, maar wel meer slagkracht in de bergen in huis. "Hij heeft veel ervaring en is een kwalitatieve impuls voor onze ploeg." Power is een 23-jarige Australiër, die als belofterenner tot de wereldtop behoorde. Hij moet over twee of drie jaar zijn waarde bewijzen in het rondewerk.

Het zijn niet de grote namen waar de buitenwacht op hoopte, maar Spekenbrink laat er geen twijfel over bestaan: het hoofddoel van Sunweb in 2019 is de Tour. "Qua grote rondes gaan we echt inzetten op de Tour de France. Tom is de man die het voor ons moet gaan doen. Je hebt daar een aantal renners bij nodig die op een slotklim nog dingen kunnen doen. We hebben al Wilco en Sam, beiden hebben toptien gereden in een grote ronde", verwijst hij naar Kelderman en Oomen.

'Tom, Wilco en Sam fris aan slotklim afzetten'

Kelderman werd vorig jaar vierde in de Vuelta. Oomen was al meesterknecht van Dumoulin in de Giro, waarin hij zelf als negende eindigde. Beiden schurken tegen de wereldtop aan.

Sunweb zocht nog een renner die Dumoulin in lastige bergetappes kan bijstaan voordat de finale begint. "Je hebt jongens als Roche nodig die het werk kunnen doen vóór de slotklim. Zodat Wilco en Sam daar fris aan kunnen beginnen."

Nicolas Roche reed in 2015 en 2016 voor Sky Getty

De Ier, die in het verleden onder meer uitkwam voor Tinkoff en Team Sky, kan bovendien goed uit de voeten in een ploegentijdrit en hij brengt de nodige ervaring mee. "Of het handig is dat hij voor Sky heeft gereden? Misschien. Maar we zijn niet van het kopiëren."

Sunweb, zo benadrukt Spekenbrink, trekt zijn eigen plan. "En het is jouw plan dat het verschil moet maken. Je moet nadenken over een plan en daarnaar handelen. Een renner vastleggen kan op zichzelf geen doel zijn."

Majka halen? Niets ten nadele van Majka, maar we hebben liever de betere variant: Kelderman.

Sunweb-manager Iwan Spekenbrink

De visie van Sunweb heeft al geleid tot het nodige succes. In de laatste jaren werd de Giro gewonnen en werden talloze etappezeges geboekt, truien veroverd en podiumplaatsen behaald. "We zijn al tevreden met de ploeg die we hebben opgebouwd. Met de renners die zich ontwikkeld hebben de afgelopen jaren. Een renner als Majka? We hebben liever de betere variant: Kelderman."

Het aantrekken van Power past in een langetermijnplan. "We volgen hem als sinds hij een belofterenner is. Hij was wereldtop in de categorie onder 23 jaar. Hij heeft de kwaliteiten om heel goed wedstrijden van drie weken aan te kunnen."

Spekenbrink over Power: 'We volgen hem al jaren'

In dat langetermijnplan passen ook talenten als Chris Hamilton en Lennard Kämna, die nu al vlieguren krijgen in de profploeg en van wie Sunweb hoopt dat ze stappen gaan zetten de komende jaren. "We willen het graag nú goed doen, maar ook de jaren daarna. Dan heb je de komende kopmannen nodig, die eerst nog in dienst rijden van Dumoulin, maar die het stokje daarna gaan overnemen. En die houden we het liefste binnenboord."

Minimaal acht nieuwe renners

Na Roche, Power en drie al eerder aangekondigde neoprofs versterkten nog minimaal drie renners de ploeg: twee aanwinsten en één belofte uit de opleidingsploeg. Daarover zegt Spekenbrink: "Je hebt ook hardrijders nodig voor de klassiekers en voor in de sprinttrein."

Sunweb in 2019

Aankopen Nicholas Roche, Robert Power
Neoprofs Cees Bol, Max Kanter, Joris Nieuwenhuis
Weg Simon Geschke, Laurens ten Dam, Phil Bauhaus, Mike Teunissen, Lennard Hofstede

STER reclame