ANP
NOS Wielrennen

'Sunweb moet aankopen doen zodat Dumoulin de Tour kan winnen'

Wie wordt de nieuwe meesterknecht van Tom Dumoulin? Of bestaat die vacature bij Sunweb helemaal niet? Na de berichten over het vertrek van Dumoulins trouwe helpers Simon Geschke en Laurens ten Dam blijft het lang stil bij de ploeg. Zouden ze zich zorgen maken op het hoofdkantoor in Deventer?

"Nee", denken NOS-wielervolgers Danny Nelissen en Gio Lippens.

"Ik denk dat het allemaal wel ingecalculeerd was", zegt commentator Lippens. "Ik heb veel respect voor Laurens ten Dam, maar je moet je toch afvragen wat Dumoulin nou echt aan hem heeft in het hooggebergte. De eerste cols overleeft hij wel, maar op de slotklim zit hij er meestal niet meer bij. Dus ik snap best dat ze van een paar 'gevestigde namen' - met andere woorden 'dure krachten' - af wilden. Zo kunnen ze ruimte maken voor een renner die waarschijnlijk van hetzelfde niveau is als de knechten van Froome."

Het verloop bij Team Sunweb, tot nu toe

UIT IN
Laurens ten Dam (CCC) Cees Bol (SEG Racing Academy)
Simon Geschke (CCC) Joris Nieuwenhuis (eigen opleidingsploeg)
Phil Bauhaus (Bahrein-Merida) Max Kanter (eigen opleidingsploeg)
Lennard Hofstede (Lotto-Jumbo)
Mike Teunissen (Lotto-Jumbo)
Roy Curvers (stopt)

"Ik weet zeker dat Iwan Spekenbrink (de manager van Sunweb, red.) op de achtergrond echt wel bezig is", vult Nelissen aan.

"Iwan kennende wil hij alleen renners in zijn ploeg die hij voor 100 procent kan vertrouwen. Sunweb is een ploeg met een hele sterke filosofie. Dan is het zoeken van nieuwe renners een heel moeilijk proces: ze zullen echt goed kijken of het bloedpaspoort klopt. Maar ze moeten ook checken of de renner in de filosofie van de ploeg past, of hij goed ligt bij de andere renners en of hij past bij de wensen van Tom Dumoulin", aldus Nelissen.

ANP
Iwan Spekenbrink

Lippens: "De stilte zegt mij dat ze aan het broeden zijn. Ze zullen niks prijs willen geven, om de onderhandelingen niet te verstoren. Maar ze zullen wel met iets serieus op de proppen moeten komen om Dumoulin tevreden te houden."

"Sunweb wordt gezien als een mooie ploeg om voor te rijden, dat is het probleem niet", zegt Nelissen. "Het probleem is geld: Iwan is iemand die wijs omgaat met zijn budget. Ze wegen de voor- en nadelen af en houden een soort prijs-kwaliteitscontrole."

'Een of twee aankopen nodig'

Lippens en Nelissen vinden allebei dat Sunweb nog wel een of twee goede aankopen nodig heeft als ze met Dumoulin de Tour de France willen winnen.

"Als Dumoulin kopman bij Sky was geweest, had hij de Tour gewonnen", zegt Lippens. "Ze hebben met Wilco Kelderman en Sam Oomen echt wel potentie in de ploeg, maar dan mag er verder niks geks gebeuren. Dat gebeurde dit jaar wel: Kelderman viel vlak voor de Tour weg."

AFP
Sam Oomen en Tom Dumoulin, samen in de Giro van dit jaar

Nelissen: "Stel dat Dumoulin volgend jaar aan het einde van de eerste week de gele trui pakt in de tijdrit: dan moet zijn ploeg verdedigen. Dan is de vraag: kunnen Kelderman, Oomen en Kragh Andersen dat twee weken volhouden? Het is niet evident om te zeggen dat die renners dat wel even gaan doen."

"Ze hebben één of twee aankopen nodig die tot halverwege de slotklim mee kunnen met de besten, zoals ze die bij Sky hebben", vult Lippens aan. "Wout Poels zou bijvoorbeeld fantastisch mee kunnen draaien in de ploeg..."

Namen en rugnummers

Poels heeft nog een contract tot en met volgend seizoen bij Sky, maar dan blijven er nog genoeg opties over. Er is een lange lijst met renners zonder contract voor volgend jaar. Bauke Mollema staat daar ook op, ook al was hij tijdens de Tour nog dicht bij contractverlenging bij Trek.

Een greep uit de lijst met renners zonder contract voor volgend seizoen

Richie Porte (BMC) Geraint Thomas (Sky)
Rafal Majka (Bora) Sergio Henao (Sky)
Ion Izagirre (Bahrein-Merida) Bauke Mollema (Trek)
Gorka Izagirre (Bahrein-Merida) Emanuel Buchmann (Bora)
Thibaut Pinot (FDJ) Maximilian Schachmann (Quick-Step)

"Renners als Rafal Majka en de broers Izagirre worden genoemd. Die hebben nog geen ploeg. Het zijn goede klimmers, maar daar geloof ik niet in. Die passen niet bij Sunweb. Ik zou graag zien dat Daniel Oss (Bora) er zou gaan rijden. Qua postuur en karakter zie ik hem wel op kop rijden voor Tom. Hij heeft een contract, maar zo'n type renner zou wel iets zijn", zegt Nelissen.

Lippens pikt er een andere naam uit: de Duitser Maximilian Schachmann. "Misschien een renner uit de tweede rij, maar wel een groot talent. Aan dat soort types moeten ze wel denken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl