EPA
NOS Wielrennen

'Dumoulin heeft een sterkere ploeg nodig om Tour te winnen'

Als Tom Dumoulin zondagavond het podium van de Tour de France beklimt, doet hem dat misschien terugdenken aan de zware bergetappes van de afgelopen weken. Want net als op die cols wordt hij in Parijs als eenling omringd door renners van Team Sky: Geraint Thomas en Chris Froome.

Niemand in binnen- of buitenland twijfelt eraan dat Dumoulin goed genoeg is om de Tour de France te winnen. Zijn regenboogtrui bewijst dat hij als tijdrijder van wereldklasse is en ook bergop kan hij met de allerbesten mee.

Het gemis van Kelderman

Het grootste probleem voor de Limburger is echter dat hij de Tour niet in zijn eentje kan winnen. "En zijn ploeg was niet sterk genoeg", zegt oud-renner Frank Hoste over de formatie van Sunweb.

"Hij had een goede Wilco Kelderman bij zich moeten hebben om de gaten dicht te rijden, iets wat hij nu zelf heeft moeten doen." Kelderman miste de Tour vanwege een pijnlijke schouder die hij opliep door een valpartij tijdens de NK en daardoor had Dumoulin in Frankrijk niemand om op terug te vallen in de finales.

Op de persconferentie van de top-3 gingen Geraint Thomas, Dumoulin en Chris Froome in op de kracht van Team Sky:

Dumoulin: 'Thomas wint niet alleen door zijn ploeg'

Ook in de eerste etappes kreeg Dumoulin niet genoeg bescherming van zijn ploegmaten, aldus Hoste. "Hoe vaak zagen we Dumoulin niet alleen rijden in het peloton in de eerste negen dagen? Dat gaf mij het gevoel dat ze niet in hem geloofden. Er moet altijd een ploegmaat voor hem en achter hem zitten."

Rolf Sørensen (voormalig renner van onder meer Rabobank en zelfverklaard fan van Dumoulin) beschouwt de ploeg eveneens als de achilleshiel van Dumoulin. "Ik vind hem een geweldige renner. Stijlvol, een genot om naar te kijken. Hij zal in de komende jaren ongetwijfeld het geel dragen, maar dan gaat hij problemen krijgen", aldus de Deen. "Hij heeft een sterkere ploeg om zich heen nodig."

Net als Hoste en Sørensen zag ook Jens Voigt - zeventien deelnames aan de Tour - dat Dumoulin te vaak geïsoleerd zat. "Hij moest zelf voor drinken zorgen en de tactiek van de koers bepalen. Hij kon niet vertrouwen op iemand om hem te helpen. Hij heeft niemand die een gat kan dichtrijden of een aanval kan voorbereiden."

"Dit is een goede leerschool voor hem geweest, die hem alle vertrouwen moet geven om terug te komen en de Tour te winnen", aldus de Duitser. "Hij moet de volgende keer niet voor het podium gaan, maar voor de winst. Hij heeft het zelfvertrouwen, de slimheid en is sterk genoeg."

Voor Hoste is Dumoulin ook de topkandidaat om eens de hoogste trede in Parijs te betreden. "Ik denk dat als hij terugkomt naar de Tour, hij echt de grote favoriet is om hem te winnen. Ik ben er honderd procent zeker van dat hij dat kan."

Lotto-Jumbo laat zien hoe het moet

Als er een ploeg is die goed zorgt voor de kopman is het Team Sky. De Britse formatie brengt zondag voor de zesde keer in zeven jaar de gele trui naar Parijs. Dag na dag was er in deze Tour een treintje waarin Geraint Thomas en Chris Froome konden plaatsnemen.

Het Nederlandse Lotto-Jumbo liet dit jaar echter ook zien dat die dominantie niet vanzelfsprekend meer hoeft te zijn. Tijdens de laatste bergetappe maakte Robert Gesink de koers hard en in de finale vielen Primoz Roglic en Steven Kruijswijk om beurten aan.

Pro Shots / Action Images
Kruijswijk en Roglic voeren de druk op Dumoulin en Thomas op

Die tactiek leverde de ploeg uiteindelijk een vierde en vijfde plaats in het eindklassement op. "Sky domineert de laatste jaren, maar ik denk dat wij als ploeg aardig tegenstand hebben geboden", zei Kruijswijk na de tijdrit op zaterdag. "We staan ons mannetje in de bergen, dat maakt me wel trots op de ploeg."

Een sterke Nederlandse ploeg

Hoste hoopt dat Dumoulin in de toekomst op dezelfde manier kan profiteren van Kelderman en Sam Oomen. De Belgische oud-renner, die twee jaar voor de befaamde Raleigh-ploeg van Peter Post reed, smult al bij de gedachte aan een ploeg vol sterke Nederlandse ronderenners.

"Ik zat twee jaar in een ploeg met de beste renners van de wereld: Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk, Johan van der Velde, Henk Lubberding en noem maar op. In één ploeg!"

"Als dat toch nog eens zou gebeuren in Nederland, al die goede ronderenners in één ploeg. Dan denk ik dat Sky het toch een stuk moeilijker zou vinden om nog zo overdonderend te zijn zoals in de laatste jaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl