Dumoulin over vertrek Geschke en Ten Dam

Opeens staat Team Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin, in het middelpunt van de belangstelling. Na tweede plaatsen voor de Nederlander dit jaar in zowel de Giro als de Tour, kwam afgelopen week naar buiten dat trouwe knechten als Simon Geschke en Laurens ten Dam de ploeg zullen verlaten volgend seizoen. "Jammer", laat Dumoulin zondag in een reactie weten.

Hij had liever nog even in de luwte geleefd. Maar de 27-jarige Limburger, die een criterium fietste in Etten-Leur, wil toch wel even ingaan op het nieuws. "Ja inderdaad, er is wat onrust. En natuurlijk had ik graag gezien dat Simon Geschke en Laurens ten Dam bij de ploeg hadden kunnen blijven. Maar als het niet zo is, dan is het niet zo."

Geschke reed tien jaar voor de ploeg van Iwan Spekenbrink en Ten Dam al bijna drie jaar. Ze zijn niet de renners die er in de laatste kilometers van een zware bergetappe nog bij zijn, maar Dumoulin is wel gehecht geraakt aan de meesterknechten. "Ik kan met allebei heel goed opschieten, ik had ze er graag bijgehouden."

Dumoulin: een goede ploeg nodig om voor Tourwinst te gaan

Op de vraag of Dumoulin geen stem had bij het vertrek van de twee, zegt hij: "Ik ben het management van de ploeg niet. Ik word gewoon betaald. Ik ben renner en dat is mijn rol."

Met die woorden zou Dumoulin indirect kritiek kunnen uiten op de ploegleiding. Maar hij stelt: "Ik hoop dat er een goede ploeg gaat staan volgend jaar, maar dat gaat wel goedkomen. Als we er iets moois voor terugkrijgen, ben ik hartstikke tevreden."

Qua plannen voor volgend jaar windt hij er eigenlijk al geen doekjes meer om: het jaar zal in het teken staan van de Tour. "We hebben in de Tour een hele goede ploeg nodig als we willen proberen om voor de winst te gaan. Stel: we pakken een keer geel, dan heb je een goede ploeg om je heen nodig om die trui te verdedigen."

Eerst opbouwen richting WK

Maar eerst resten nog doelen in 2018. Dumoulin is langzaamaan begonnen met opbouwen richting de wereldkampioenschappen in Innsbruck, eind volgende maand. "Ik zit in mijn eerste opbouwfase. Ik hoop dat ik nog één keer kan uitpakken dit jaar."

STER reclame