Teleurstelling bij Desiree van Lunteren en Lieke Martens

Oranjevrouwen veroordeeld tot play-offs WK na verlies in Noorwegen

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor het WK volgend jaar in Frankrijk. Oranje moest in Oslo in het laatste kwalificatieduel minstens gelijkspelen tegen Noorwegen, maar verloor met 2-1 en is veroordeeld tot de play-offs, waarin vier landen om één ticket strijden.

Nederland had in de kwalificatiereeks nog geen treffer hoeven incasseren, maar in Oslo werd Sari van Veenendaal binnen zes minuten al twee keer geklopt.

Oranje verliest in Noorwegen en moet in play-offs strijden om WK-ticket

Lieke Martens werd verrast door Maren Mjelde, die ongehinderd Ingrid Engen kon bedienen en een minuut later werd Dominique Bloodworth (voorheen Janssen) afgetroefd door Isabell Herlovsen, die via de binnenkant van de paal scoorde.

Oranje toonde daarna karakter en deed na een half uur iets terug. Na een mooie pass van Anouk Dekker rondde Vivianne Miedema bekwaam af. Een minuut later voorkwam keepster Ingrid Hjelmseth maar net de 2-2 van Miedema. Nederland kwam voor rust ook goed weg: Lisa-Marie Utland raakte de paal en Frida Maanum de lat.

Teleurstelling bij Lieke Martens na de nederlaag in Oslo

De Europees kampioen begon fel aan de tweede helft en Martens en Bloodworth namen al snel het Noorse doel onder vuur. Daniëlle van de Donk kopte even later over. Oranje bleef vol overgave de aanval zoeken, maar het spel was vaak net iets te slordig om tot grote mogelijkheden te komen.

Noorwegen hield vrij eenvoudig stand en is er net als op de zeven eerdere WK's ook in Frankrijk weer bij. Ook Zwitserland, België en Denemarken zijn veroordeeld tot de play-offs waarin twee rondes worden gespeeld. De loting is vrijdag 7 september.