Slordig, slecht en onzorgvuldig. De Nederlandse voetbalvrouwen baalden na het verloren WK-kwalificatieduel met Noorwegen (2-1) vooral heel erg van zichzelf.

Met minimaal een gelijkspel hadden ze zich al kunnen verzekeren van een ticket voor het mondiale titeltoernooi in Frankrijk volgend jaar, nu wachten de play-offs.

Martens: 'We hebben het zelf verprutst vandaag'

"Hier heb ik geen woorden voor, dit was gewoon echt slecht", vertelde Lieke Martens na afloop. "Als collectief hebben we vandaag gefaald, want dit mag niet gebeuren. We wisten dat Noorwegen ging drukken, maar we kregen dat niet onder controle."

Ook bondscoach Sarina Wiegman was teleurgesteld na de wedstrijd. "We begonnen slecht. Twee doelpunten na zeven minuten, dat was natuurlijk een enorme domper. Gelukkig hebben we dat in de tweede helft een beetje hersteld."

Wiegman: 'Hier zijn we echt hartstikke ziek van'

Vivianne Miedema zorgde voor rust voor de enige Nederlandse treffer. "Dan heb je nog 45 minuten om de gelijkmaker te maken", aldus Wiegman. "Maar, wij waren te slordig. Simpele ballen gaven wij weg, maar we hebben wel gezocht naar dat doelpunt. Het was gewoon onzorgvuldig."

Dat vond de doelpuntenmaakster zelf ook. "We waren gewoon niet goed", vertelde Miedema. "Daar balen we allemaal van, want nu staan we weer met lege handen. Superzuur, want we hebben de kwaliteiten om van Noorwegen te winnen. Ik ben meer teleurgesteld in de nederlaag, dan dat we naar de play-offs moeten."

Miedema: 'Ik baal meer van het verlies dan van play-offs'

Martens: "Het was ook echt muisstil in de kleedkamer. Dit doet pijn, we waren zo slordig. Ik heb zelf ook niet lekker gespeeld, ik kwam er niet makkelijk voorbij. Het was te voorzichtig. We hebben het echt zelf verprutst vandaag."

Keepster Sari van Veenendaal, die de hele WK-kwalificatie nog geen doelpunt tegen kreeg, moest nu twee keer de bal uit het net halen in zeven minuten. "Het is vooral heel pijnlijk dat het dan in deze wedstrijd gebeurt. Een slecht begin, we moesten scherp zijn en dat het niet is gelukt, hebben we aan onszelf te danken."

Van Veenendaal: 'Pijnlijk dat het in deze wedstrijd gebeurt'

Waar het dan precies aan lag dat Oranje niet scherp was, kon Wiegman niet zeggen. "Als team werden er te veel fouten gemaakt", concludeerde de bondscoach. "Lieke Martens kwam te weinig aan de bal. Jackie Groenen was agressief, maar soms net ongelukkig. Alles bij elkaar was het gewoon heel moeilijk."

"Als niet iedereen scherp is, is het gewoon moeilijk", zei Miedema. "Het is shit, nu gaan we terug naar de club en ons weer opladen. Ons enige voordeel van de play-offs is dat we het al eens hebben gedaan."

STER reclame