Arkadi Babtsjenko verrast aanwezigen op een persconferentie Reuters

In Oekraïne is een man veroordeeld voor het verijdelde moordcomplot tegen journalist Arkadi Babtsjenko. De tussenpersoon die de huurmoordenaar had geregeld krijgt 4,5 jaar cel.

Eind mei ontsnapte Babtsjenko aan de moord door zijn eigen dood in scène te zetten. Hij werd met een ambulance bebloed bij zijn huis weggevoerd. De politie zei kort daarna dat hij aan zijn verwondingen was bezweken. Een dag later dook hij tot ieders verbazing op bij een persconferentie.

Babtsjenko meldde dat hij had gedaan alsof hij was vermoord om aan een echte aanslag te ontsnappen. Hij was gewaarschuwd door de persoon die was ingehuurd om hem te doden. In overleg met de veiligheidsdiensten was er voor het toneelstukje gekozen.

Opdrachtgever onbekend

Al snel werd Boris German opgepakt, de man die de huurmoordenaar had geregeld. Deze meldde aanvankelijk dat ook hij het spelletje had meegespeeld, maar bekende later toch schuld en is nu dus veroordeeld. Hij werkt inmiddels samen met de veiligheidsdiensten om de opdrachtgevers van de aanslag te achterhalen, zeggen de Oekraïense autoriteiten.

Wie de opdracht gaf tot de moordpoging, is nog niet opgehelderd. Oekraïne speculeert dat de opdrachtgever uit Rusland komt; Babtsjenko was kritisch over het Kremlin en was het land een jaar eerder ontvlucht.

Bekijk hier de video van de persconferentie waar Babtsjenko plotseling verscheen.

Babtsjenko: ik vraag vergeving voor alles wat er is gebeurd

STER reclame