Betogers met Duitse vlaggen in Chemnitz
NOS Nieuws

Grimmige sfeer in Chemnitz, politie houdt betogers uit elkaar

In Chemnitz is een protest van rechtse betogers stilgelegd op verzoek van de politie. Duizenden demonstranten liepen mee in een mars door de Duitse stad. Volgens de politie was de veiligheid in het geding en ging het protest langer door dan toegestaan.

Vandaag waren er opnieuw demonstraties in Chemnitz, waar vorige week confrontaties waren tussen linkse en rechtse demonstranten. Aan het begin van de middag was er een protest tegen vreemdelingenhaat. Daarna gingen rechtse betogers de straat op.

Vanwege de demonstraties waren in de Oost-Duitse stad veel agenten op de been. Ook na afloop van de betogingen hingen er demonstranten rond in de binnenstad. "De sfeer was uiterst grimmig", zei verslaggever Kees van Dam. "De politie had moeite om de betogers uit elkaar te houden."

Stille tocht

De rechtse betogers herdachten het slachtoffer van de steekpartij die de aanleiding was voor de rellen van vorige week. Na het neersteken van een 35-jarige Duitser zijn een Syriër en een Irakees opgepakt.

De herdenking was georganiseerd door rechtse groeperingen, waaronder de rechts-populistische partij AfD en de anti-islambeweging Pegida. Volgens de Duitse autoriteiten liepen er zo'n 4500 mensen mee. Zij zwaaiden met Duitse vlaggen en hielden afbeeldingen van het slachtoffer omhoog.

Aan de betoging die aan het begin van de middag begon, deden onder anderen linkse politici mee. Onder het motto Herz statt Hetze, liefde boven haat, liepen zo'n 3500 door het centrum van Chemnitz.

In onderstaand verslag peilde Kees van Dam vanmiddag op de markt de stemming onder de inwoners van Chemnitz:

'De oplossing is deze mensen te helpen in hun eigen land'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl