Betogers bij het beeld van Karl Marx in Chemnitz
NOS NieuwsAangepast

Twee gewonden na nieuwe avond vol onrust in Oost-Duitse stad Chemnitz

In de Duitse stad Chemnitz is het voor de tweede avond op rij onrustig geweest door demonstraties naar aanleiding van de dood van een 35-jarige Duitser. De politie heeft vanavond linkse en rechtse demonstranten bij het beeld van Karl Marx uit elkaar gehouden.

Er werd met vuurwerk en andere objecten gegooid. Er vielen zeker twee gewonden. Aan beide kanten deden zo'n 1500 mensen mee aan de betogingen. Tegen 22.30 uur keerde de rust terug in het centrum van de Oost-Duitse stad, die in de tijd van de DDR Karl Marxstad heette.

Rechtse demonstranten schreeuwden racistische leuzen:

Politie Chemnitz voorbereid op nieuwe onlusten

In de nacht van zaterdag op zondag liep vermoedelijk een ruzie in Chemnitz uit op een steekpartij. Daarbij vielen drie zwaargewonden, onder wie een Duitser van 35 die later aan zijn verwondingen overleed. Kort na de steekpartij werden twee mannen opgepakt.

Aanvankelijk zei de politie niets over de identiteit van de verdachten, maar vanmiddag werd duidelijk dat het ging om een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees. Zij worden verdacht van doodslag.

  • AFP
    Tegendemonstranten met een spandoek waarop staat: "geen plaats voor nazi's"
  • EPA
    De politie houdt de demonstranten bij elkaar vandaan

Gisteren werd al gedemonstreerd in reactie op de dood van de man. Rechtse hooligans wilden "laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft" en bekogelden mensen met een buitenlands uiterlijk en de politie met flessen en stenen. Ze schreeuwden leuzen als "Wij zijn het volk!" en "Dit is onze stad!".

Op de Duitse televisie zijn amateurbeelden getoond van skinheads die achter een man met een buitenlands uiterlijk aan rennen. De politie in Chemnitz heeft getuigen opgeroepen zich te melden.

De autoriteiten schatten dat van de 800 betogers gisteren zo'n 50 mensen geweld wilden gebruiken en "hebben gejaagd" op mensen met een buitenlands uiterlijk. Bij drie incidenten vielen extreem-rechtse hooligans een 30-jarige Bulgaar, een 18-jarige Syriër, een 18-jarige Afghaan en een Duitser van 15 aan.

'Heft in eigen hand'

Politici hebben verontwaardigd gereageerd op de onlusten. "In Duitsland is geen ruimte voor eigenrichting, voor bewegingen die haat verspreiden en voor intolerantie en extremisme", zei een woordvoerder van de regering.

De rechts-populistische AfD, die gisteren ook in Chemnitz demonstreerde, heeft afstand genomen van het geweld. Binnen de partij is ook een ander geluid te horen. Eerder reageerde de AfD-politicus Markus Frohnmaier: "Als de staat burgers niet beschermt, dan neemt het volk het heft in eigen hand. Zo simpel is het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl