NOS NieuwsAangepast

243 leerlingen VMBO Maastricht alsnog geslaagd - maar het ging ook wéér mis

243 leerlingen van het VMBO Maastricht krijgen alsnog hun diploma. Zij hebben vorige week hersteltoetsen gemaakt en die met een voldoende afgesloten. Daarmee voldoen ze nu wel aan de minimale landelijke eisen voor het schoolexamen.

Ook bij Max Imandt ging de telefoon vanmiddag:

'Oma, met Max ik ben geslaagd!'

Van de 353 leerlingen in het examenjaar hebben er nu in totaal 285 hun diploma gehaald; 42 leerlingen hadden eerder al te horen gekregen dat ze aan alle exameneisen voldoen. Twintig leerlingen moeten sowieso het jaar overdoen vanwege te lage cijfers.

Zo'n vijftig leerlingen hebben nog de mogelijkheid om vanaf oktober toetsen te maken. Zij moeten voor 1 januari deze hersteltoetsen halen, want tot die datum blijft het cijfer voor hun eindexamens geldig. Sommigen zullen helemaal geen gebruik maken van die mogelijkheid, omdat ze geen diploma nodig hebben voor hun vervolgopleiding.

Niet gebeld

In enkele gevallen zijn ouders niet of later dan het afgesproken tijdslot gebeld. Dat leidt opnieuw tot onbegrip bij de ouders. Zo moest een ouder zelf naar school komen om na te gaan of het kind recht had op een diploma. Een woordvoerder van de school laat weten dat in enkele gevallen niet het goede telefoonnummer op de bellijst stond.

Voor andere kinderen nam de middag juist een onverwachte wending, vertelt vader Hub Vliegen. Zijn dochter zou vanwege ziekte toetsen maken in de herfst. Toch kreeg ze vandaag een telefoontje: ze was geslaagd.

Aan de telefoon werd verteld dat als ze een vak zou laten vallen, ze dan haar gemengde leerweg had voltooid, in plaats van haar theoretische leerweg. Daarvoor had ze inmiddels voldoende toetsen afgerond. "Ongelooflijk", vertelt Hub Vliegen. "Maar we zijn blij dat we van deze school af zijn."

Slob: papiertje is waardevol

Minister Slob schrijft dat er voor veel leerlingen en ouders nu een eind komt aan een zomer vol onzekerheden. "Ik hoop dat zij alsnog met trots naar hun behaalde resultaten kunnen kijken en met plezier verder kunnen met hun vervolgopleiding. Het papiertje dat ze nu hebben bemachtigd is en blijft waardevol."

De hersteloperatie was nodig toen uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie bleek dat alle 353 eindexamenleerlingen delen van hun schoolexamens hadden gemist. Daardoor hadden ze eigenlijk helemaal niet mee mogen doen aan de landelijke examens.

Voor veel leerlingen is het examendebacle nu voorbij. Intussen lopen er nog verschillende onderzoeken naar wat er precies is misgegaan op het VMBO Maastricht. In het najaar wordt hier meer over duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl