1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

D-day voor 250 leerlingen VMBO Maastricht

250 leerlingen van het VMBO Maastricht horen vandaag of ze na maanden van onzekerheid hun diploma krijgen. Ze hebben deze zomer speciale toetsen gemaakt, om de fouten in hun schoolexamens te herstellen.

De toetsen zijn nagekeken en vanmorgen komt een examencommissie bijeen om vast te stellen of de leerlingen hebben voldaan aan alle exameneisen.

In potentie kan dus de meerderheid van de leerlingen alsnog hun diploma halen. Interim-bestuurder Jan Rijkers sprak al de verwachting uit dat de meeste leerlingen zullen slagen.

Voor zestig andere kinderen is het examendebacle nog niet voorbij. Zij maken in de herfst nog een aantal hersteltoetsen. De uitslagen van het eindexamen blijven nog tot 1 januari staan. Als leerlingen de hersteltoetsen niet voor die tijd halen, moeten ze alsnog het jaar opnieuw doen.

Opnieuw de vlag uit

Sommige leerlingen hebben deze week al te horen gekregen wat hun cijfers zijn, en wachten nu alleen nog op de officiële bevestiging van de examencommissie.

Zo heeft Niek Brabers al te horen gekregen dat hij een 7,2 heeft gehaald voor economie, de enige hersteltoets die hij moest maken. "We zijn er nu eindelijk klaar mee", vertelt zijn vader Hans Brabers. "Al kan het ons niet echt meer opbeuren, de teleurstelling blijft."

Max Imandt moest alleen nog de toets Frankrijkkunde maken, en hoewel hij zijn cijfer nog niet weet, heeft hij er een goed gevoel over. Zijn moeder Marika de Bruijn heeft alvast voorbereidingen getroffen voor vandaag. "De vorige keer is de vlaggenmast kapot gegaan. Nu hebben we alvast een nieuwe vlag in huis gehaald, zodat die vanmiddag uit kan."

Diploma-uitreiking

De leerlingen kunnen vanmiddag -als ze dat willen- meteen hun diploma ophalen. De school verwacht ook dat de meeste leerlingen dat zullen doen. Een klein deel van de leerlingen dat al slaagde, deed dat ook.

Voor de leerlingen die niet direct het diploma ophalen en die behoefte hebben aan een officieel moment, wordt er op 13 september een diploma-uitreiking gehouden.

Max Imandt heeft minister Slob nog uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn, maar de minister zegt dit niet te doen. Volgens een woordvoerder wil Slob dat de diploma-uitreiking om de kinderen draait, maar kijkt hij wel of hij op een ander moment nog kan langsgaan bij de leerlingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl