1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Zomerschool VMBO Maastricht in volle gang: 'Merendeel slaagt waarschijnlijk'

Deze week is voor de tweede keer de zomerschool van start gegaan op het VMBO Maastricht, de school waar twee maanden geleden honderden leerlingen te horen kregen dat hun diploma ongeldig was. Interim-bestuurder Jan Rijkers verwacht dat het grootste deel van de 356 leerlingen alsnog eind augustus hun diploma krijgt.

Per dag komen zo'n tachtig leerlingen naar de school om te oefenen voor de toetsen die zij nog moeten maken. Voor de zomerschool zijn tachtig docenten ingevlogen.

Enkele ouders en kinderen spreken over een "rommelig begin" van de zomerschool. Docenten zouden niet op de afgesproken tijd in het lokaal zijn, de roosters zijn lastig te begrijpen en de leraren zouden de leerlingen uit een boek laten lezen zonder les te geven.

Zoeken op internet

Zo moet de 16-jarige Max Imandt het onderdeel 'Frankrijkkunde' inhalen. Daarvoor is hij afgelopen maandag naar de zomerschool geweest. "Er stond een andere leraar voor de klas. Die vertelde me dat de leerstof voor de toets die ik moet maken niet in het boek staat. Dus toen hebben we maar samen op het internet wat dingen opgezocht over het onderwerp."

Docent Marion Stroeks-Philippens is ingevlogen om de scholieren klaar te stomen voor het examen maatschappijkunde, in drie lessen. "Dat is niet veel voor een volledig vak", beaamt ze. "Omdat leerlingen van vmbo-basis en vmbo-kader graag dingen herhaald krijgen, is het voor hen erg moeilijk."

Veel leerlingen zijn niet op komen dagen voor haar les. "Maar ik verwacht dat degenen die er zijn, hun examen wel gaan halen", vertelt ze.

Het nieuws was voor haar leerlingen een grote klap. "Ze vonden het vooral heel oneerlijk. Als je niet goed leert voor een examen, dan weet je dat het mis kan gaan. Maar dit hebben ze zelf niet in de hand gehad."

Niet alle gedupeerde leerlingen gaan naar de zomerschool. Zoals Niek, die met hulp van zijn vader thuis studeert:

Niek gaat niet naar de zomerschool: 'Geen behoefte om nog naar die school te gaan'

Vader Hans Brabers besloot samen met zoon Niek Brabers om niet naar de zomerschool te gaan, mede door de rommelige communicatie vanuit de school. "We waren er de eerste week van de zomerschool. Toen was er geen leraar op het afgesproken tijdstip. We besloten: dit gaan we zelf doen. Dus nu overhoor ik Niek thuis", vertelt vader Hans Brabers.

Hans merkt dat de onzekerheid en de stress er flink in hebben gehakt bij zijn zoon. "Hij heeft zich inmiddels wel ingeschreven voor een mbo-opleiding. Maar zijn geloof in het onderwijs is een beetje weg. Hoe moet ik hem nou als ouder uitleggen dat het wel goed komt? Dat is lastig."

'Docenten aanwezig'

VMBO Maastricht herkent zich niet in deze klachten. Volgens Rijkers waren alle docenten aanwezig op de afgesproken plek en tijdstippen. Over de manier van lesgeven van de leraren wil de school geen uitspraken doen. "Dat doet iedere leraar verschillend."

Er zijn ook ouders die tevreden zijn met de zomerschool. Zo vertelt ouder Olaf Basten dat zijn dochter wel goed les geeft gekregen. Zij gaat volgende week haar toets economie maken.

Het is niet anders. De school heeft een fout gemaakt, die kunnen ze niet meer terugdraaien.

VMBO-leerling Maomi Snijders

Ook scholier Maomi Snijders heeft vertrouwen dat ze haar examen wiskunde gaat halen. "We hebben vandaag best veel gedaan in de lessen. Thuis leer ik ook nog, dus dat komt wel goed." Boos over de situatie is niet meer. "Het is niet anders. De school heeft een fout gemaakt en die kunnen ze niet meer terugdraaien."

Volgens Rijkers kunnen de meeste leerlingen binnenkort gewoon met hun mbo-opleiding beginnen. "Ik verwacht dat een groot deel nog eind augustus hun diploma ontvangt", zegt hij. "En als ze 'm nog niet hebben, mogen ze alsnog hun opleiding starten. Ze blijven dan ingeschreven bij onze herfstschool, zodat ze in oktober alsnog de toets kunnen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl