Betogers gisteren in de Pakistaanse stad Karachi
NOS Nieuws

Pakistaanse betogers vieren afblazen van cartoonwedstrijd door Wilders

Pakistaanse betogers van de streng islamitische partij TLP hebben tot diep in de nacht gevierd dat Geert Wilders zijn cartoonwedstrijd heeft afgeblazen.

"Hun doel is bereikt en de rust is enigszins teruggekeerd. Nu gaan ze langzamerhand naar huis", zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. De duizenden betogers gaan met bussen en auto's terug naar hun woonplaatsen.

'Dit is gebeurd met de hulp van van God en dat is de realiteit'

De politie hield de betogers gisteren uit veiligheidsoverwegingen tegen bij de stad Jhelum, maar demonstranten wisten door te gaan richting eindbestemming Islamabad. Ze waren sinds woensdag onderweg vanuit Lahore. Ook elders werd geprotesteerd, zoals in Karachi.

De TLP riep op tot een boycot van Nederlandse producten, maar dat is nu van de baan.

Beledigend

Vlak voordat bekend werd dat Wilders stopte met zijn wedstrijd, plaatste premier Khan een video waarin hij zei dat hij het onderwerp wil blijven aankaarten op internationaal niveau, bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties. "Om te zeggen dat het beledigen van profeet Mohammed echt heel pijnlijk is voor moslims." Hij heeft de hele moslimwereld opgeroepen hetzelfde te doen.

De wijk in Islamabad waar de Nederlandse ambassade ligt, werd gisteren afgeschermd met containers om te voorkomen dat de demonstranten in het gebied zouden kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl