Imam Yassin Elforkani ANP

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani wil dat de bedreigingen aan het adres van Geert Wilders over zijn cartoonwedstrijd ophouden. Hij roept moslims op om de PVV-leider juist te beschermen.

"Natuurlijk doen die cartoons pijn", vertelt Elforkani in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar op het moment dat hij met de dood bedreigd wordt, dan mogen we dat niet tolereren."

Dinsdag werd in Den Haag een 26-jarige Pakistaan aangehouden omdat hij op Facebook zei dat hij Wilders om het leven wilde brengen.

Elforkani wijst moslims erop dat zij een verantwoordelijkheid hebben om de veiligheid van Wilders te garanderen. "Op het moment dat we extra dingen moeten doen vanuit de moslimgemeenschap, dan doen we dat." Hoe dat er in de praktijk uitziet, weet hij niet. "Zie het meer als een steunbetuiging."

'Spiegel voor Wilders'

Elforkani wil met deze oproep ook Wilders een spiegel voorhouden. "Het kan toch niet zo zijn dan wij ons nu zorgen maken over zijn veiligheid, en dat hij ondertussen geen medeleven heeft met mensen, bijvoorbeeld in Pakistan, die dezelfde dreiging misschien wel voelen."

Vanuit Elforkani's moskeegemeenschap wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de oproep. "Ze vragen zich af hoe ze iemand kunnen beschermen die hun profeet beledigt", zegt Elforkani.

De imam heeft zijn boodschap daarom een religieuze insteek meegegeven. "Als iemand je aanvalt, moet je als moslim juist barmhartig zijn. Dat is wat mij betreft de traditie van de profeet."

Vrede verspreiden

Zijn Rotterdamse collega Azzedine Karrat sluit zich bij Elforkani aan. "Wanneer er directe bedreigingen binnenkomen, vind ik het belangrijk, al is het symbolisch, om daar iets over te zeggen", zegt hij in het NPO 1-programma 1 op 1.

Karrat betreurt de actie van Wilders en ziet het als een teken van zwakte om anderen te beledigen en provoceren. "Dat moeten we niet tolereren, maar we moeten er op de juiste manier mee omgaan door erover te praten. We moeten vrede verspreiden en onze zaken oplossen. Ik ben van mening dat je haat niet met haat kunt bestrijden."

Hij vindt dat cartoons van de profeet tekenen moet kunnen. "Maar vooral de soennieten zijn van mening dat je iets van zijn heiligheid ontneemt als je hem probeert te tekenen."

Politiek gewin

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept niet op om Wilders te beschermen. "Dat is de taak van de autoriteiten", zegt voorzitter Halil Karaaslan.

Hij ziet het nut van de wedstrijd totaal niet. "Dit gaat niet alleen over vrijheid van meningsuiting. Wilders doet dit om politiek gewin. Het is provocatie van de bovenste plank, totaal onnodig."

Volgens Karaaslan gaat de wedstrijd ten koste van Nederlanders, ook in het buitenland, op wie mensen die beledigd zijn hun woede kunnen botvieren. "Je kan geweld natuurlijk nooit goedpraten. Maar als jij weet dat zo'n actie die reactie kan uitlokken, dan kun je je afvragen wat je zwaarder laat wegen. Als je het belang van het volk voorop zou stellen, zou je wellicht zeggen 'dit gaat te ver' en iets anders bedenken."

Jezus wordt elke dag afgebeeld, hij is ook onze profeet en daar hoor je niemand over.

Halil Karaaslan

Dat er moslims zijn die aanstoot nemen aan de cartoons of aan de plannen daarvoor, vindt Karaaslan jammer. Een man met een tulband of een baard kan iedereen zijn, zegt hij.

"Waarom zou ik de tekenaar credits geven voor het tekenen van mijn profeet? Ik vind dat de Nederlandse moslimgemeenschap erg volwassen reageert. Maar in het buitenland zouden ze daar beter mee moeten leren omgaan. Word eens een keer volwassen. Bovendien: hier hoopt Wilders alleen maar op."

Karaaslan begrijpt de selectieve woede ook niet. "Jezus wordt elke dag afgebeeld, hij is ook onze profeet en daar hoor je niemand over. Maar de pijn zit hem vooral in de manier waarop er wordt gekozen om de profeet af te beelden."

STER reclame