Van Commenée was al eerder werkzaam bij de Atletiekunie, maar ook bij de Britse bond en NOC*NSF
NOS Sport

Van Commenée: 'De hoofdcoach bepaalt welke atleet met wie werkt'

Kan Charles van Commenée als nieuwe hoofdcoach van de Atletiekunie straks gaan bepalen onder wie Dafne Schippers moet gaan trainen?

Van Commenée maakt in Langs de Lijn En Omstreken duidelijk dat de atleet zelf in ieder geval niet de volledige zeggenschap heeft over zijn of haar trainer. "Daar denk ik anders over. Er zijn coaches in dienst van de bond. De hoofdcoach bepaalt wie met wie werkt."

Per 1 oktober keert de voormalig chef de mission in een nieuwe functie terug bij de Nederlandse bond. Hij gaat niet in op het specifieke geval van Schippers, maar zegt er wel dit over: "Ik kom daar niet binnen om de boel om te gooien. Er gaat een hele hoop goed als je kijkt naar hoe de Nederlandse atletiek zich ontwikkeld heeft de laatste jaren. Ik kom niet binnen om vanaf dag één andere combinaties neer te zetten. Dat is ook niet nodig."

De vraag over de trainer van Schippers komt niet uit de lucht vallen. Haar nieuwe Amerikaanse coach Rana Reider wordt dit seizoen - in ieder geval in de media - genoemd als mogelijke reden voor de mindere tijden van de tweevoudig wereldkampioene.

"Een wedstrijdseizoen loopt tot ongeveer half september", zegt Van Commenée er verder nog over. "Daarna wordt bekeken of we de dingen goed doen zoals we ze doen. Kan het beter? Zijn er andere combinaties mogelijk? Dat is normaal protocol. Dat gaan we nu ook doen."

Metaaldetector moet gaan rinkelen

Van Commenée gaat in zijn functie als hoofdcoach vooral de coaches aansturen. "Ik ga proberen om er wat meer uit te halen. Er is wellicht nog wat te halen uit de samenwerking, ook met andere stafleden zoals mechanici, medici en voedingsdeskundigen."

De voormalig chef de mission, die na de Olympische Spelen van 2012 opstapte bij de Britse atletiekbond omdat de ploeg de doelstelling niet haalde, vindt het moeilijk om nu al een concreet doel te formuleren.

"Vraag het me over een half jaar nog eens. Ik heb een contract voor twee jaar en ik ga vanaf 1 oktober elke dag proberen om het beter te laten marcheren. Over een half jaar heb ik een beeld of er concrete doelen geformuleerd moeten worden in termen van medailles. Want het blijft prestatiesport, het gaat erom hoe vaak die metaaldetector gaat rinkelen op Schiphol."

"Maar ikzelf en ook de Atletiekunie vinden dat er ook aan de toekomst gewerkt moet worden, want er komt een dag dat Sifan Hassan, Dafne Schippers en Churandy Martina hun laatste race hebben gelopen. En dat kun je niet in medailles meten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl