Waar is de turbo van Dafne gebleven? 'Je merkt dat ze hiermee zit'
Wat is er twee weken voor de EK atletiek toch met Dafne Schippers aan de hand? Ze loopt het hele seizoen al moeizaam, maar gisteren bij de Diamond League in Londen viel ze op het laatste stuk van de 200 meter wel heel ver terug. Ze werd zevende op de afstand waarop ze nota bene wereldkampioene is. Nog pijnlijker: Jamile Samuel eindigde net voor haar op de zesde plaats.
Na afloop was ze dusdanig van slag dat ze NOS-verslaggever Léon Haan niet te woord wilde staan. "Ik zag haar de race lopen en dacht: hmm, dit zat er al een tijdje aan te komen. Cijfers liegen niet. Ze loopt niet zo snel als gewenst en als gedacht", aldus Haan.
De manager van Schippers, haar broer Derek, gaf in een reactie op een verzoek tot een interview het volgende aan. "Er is niet iets specifieks aan de hand. Geen blessure of iets met haar coach. Wel is het duidelijk dat het er niet uitkomt en dat de opbouw en indeling van haar seizoen niet loopt zoals gewenst. Veel meer is er op dit moment niet."
Vier podiumplaatsen in acht optredens
Op de 100 meter werd Schippers in de Diamond League twee keer vierde, een keer vijfde en een keer zesde. Op de 200 meter, normaal gesproken haar domein, kwam ze tot een tweede en een zevende plaats. Tussendoor werd ze wel eerste bij de FBK Games en in Ostrava.
Schippers stapte vorig jaar over naar een nieuwe coach. Ze ruilde Bart Bennema in voor de Amerikaan Rana Reider. Toeval of niet, sindsdien lopen haar tijden terug. "Met hem werkt ze onder meer aan de start van de sprint. Dat is een proces, zeggen ze steeds. Maar je kan je inmiddels terecht afvragen: wanneer komen de resultaten dan?", aldus Haan.
De NOS-verslaggever, zelf oud-atleet, gaat verder. "Wat voorheen haar wapen was, dat is er nu niet: het laatste stuk. Noem het maar de turbo van Dafne. Ze ging later stuk dan de concurrentie en liep daardoor uit. Dat zit er nu niet meer in en dan zie je dat ze in de Diamond League amper meedoet om de podiumplaatsen."
Geïrriteerd in Lausanne
Hoe komt het dan dat die turbo er niet meer is? "Dat durf ik niet te zeggen, want ik heb haar dus niet gesproken. Twee weken geleden wel in Lausanne en toen was ze ook al geïrriteerd over haar tijd van 11,02 seconden. 'Hier kom ik niet voor...', zei ze toen. Ze straalt het ook uit. Je kan non-verbaal duidelijk aan haar merken dat ze hiermee zit."
Dat Schippers hem in Londen negeerde in de mixed-zone, zag Haan wel aankomen. "Ze liep als eerste de baan af. Haar mimiek was: het is even te veel, ik wil de stilte opzoeken. Dat snap ik heel goed. Vind ik geen punt. Ze staat weinig mensen te woord na een race, maar ons eigenlijk altijd wel."
Bennema nu coach Samuel
Schippers was in de Britse hoofdstad dus niet eens de snelste Nederlandse. Samuel eindigde met een persoonlijk record op de zesde plaats. En zij wordt nu gecoacht door Bennema. Is dat extra pijnlijk voor Schippers?
"Dat denk ik niet", zegt Haan. "Samuel behoort tot de Europese top. Ze stond in 2014 en 2016 in de EK-finale, maar kreeg daarna te maken met blessures. Nu is ze weer helemaal fit. Dan is het niet meer dan logisch dat ze dat doorzet in haar resultaten."
Ook al heeft Haan veel vragen voor Schippers, hij denkt wel dat ze er over twee weken 'staat' bij de EK in Berlijn. "Ze kan op de 200 meter gewoon de titel pakken. Van de echte toppers lijkt momenteel alleen de Britse Dina Asher-Smith een echte concurrente voor Schippers. Andere serieuze concurrentie is er niet."
"Ja, Samuel kan ook meedoen om de prijzen. Maar met Schippers kan alles goedkomen", sluit Haan af.