NOS SportAangepast

Schippers 'verbaasd' na diskwalificatie op 100 meter op NK

Een verbazingwekkende dag voor Schippers op de NK

Dafne Schippers is bij de NK atletiek in Utrecht gediskwalificeerd voor de 100 meter. De sprintster mocht niet in actie komen na een valse start in de halve finales. Ook een protest bood geen soelaas voor Schippers.

Het elektronisch startsysteem gaf een reactiesnelheid van 0,087 seconden aan en dat is sneller dan toegestaan.

Schippers wilde vervolgens nog onder protest lopen, maar de jury bleek - ook tot ongenoegen van het publiek - onvermurwbaar.

De 100 meter was het enige onderdeel waarop Schippers in actie zou komen in haar thuisstad.

Ze had haar deelname aan de NK vooral toegezegd voor de fans en omdat het evenement in haar geboortestad werd gehouden.

'Startblokken niet goed afgesteld'

Direct na afloop maakte Schippers dan ook tegenover regionale media ("dit is een grote grap!") nog een zeer gefrustreerde indruk, maar even later was ze al wat afgekoeld.

Verbaasde Schippers: had wat voor Utrecht willen terugdoen

"Ik ben eigenlijk niet eens teleurgesteld, maar meer verbaasd. Ik weet eigenlijk zeker dat ik geen valse start heb gehad. Ik denk dat de blokken niet goed zijn afgesteld", aldus Schippers. "In de race bij de mannen waren er ook al twee valse starts."

'Ik kwam voor het publiek'

Schippers had nog meer reden tot twijfel: "Mijn biomechanicus zat met een laser achter mij en die zei ook dat het honderd procent geen valse start was."

Ze vond het vooral jammer dat het publiek niet van haar heeft kunnen genieten. "Ik kwam hier niet voor een goede tijd, maar voor het publiek in mijn geboortestad. Ik wilde iets teruggeven aan Utrecht."

Dafne Schippers (links) uit haar ongenoegen nadat het duidelijk is geworden dat ze is gekwalificeerd voor de 100 meter bij de NK

Voor de consternatie rond Schippers was er al de nodige opwinding geweest op atletiekbaan Maarschalkerweerd.

Solomon Bockarie en Hensley Paulina werden in de halve finales van de 100 meter bij de mannen eveneens door een valse start gediskwalificeerd.

Titels Martina en Samuel

Churandy Martina won de titel door Christopher Garia en Joris van Gool in de finale voor te blijven met een tijd van 10,43.

Jamile Samuel prolongeerde, mede door de afwezigheid van Schippers, haar Nederlandse titel op de 100 meter bij de vrouwen. Ze snelde naar een tijd van 11,47.

Naomi Sedney spurtte met lichte tegenwind in de kille avonduren naar het zilver in 11,57. Marije van Hunenstijn pakte brons in 11,63.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl