ANP

Het duurt nog hoogstens twee dagen tot Jos B. in Nederland is. Dat zegt zijn Spaanse advocaat tegen de NOS. De politie wil alleen kwijt dat de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen vermoedelijk volgende week wordt overgeleverd. Eenmaal in Nederland zal hij binnen 24 uur worden gehoord door de rechter-commissaris.

De 55-jarige Limburger zit vast in een gevangenis 30 kilometer ten noorden van Barcelona. De Spaanse advocaat Cobo Martinez hielp bij de afhandeling van het Nederlandse uitleveringsverzoek van B., die zondag in een bos in het noordoosten van Spanje werd opgepakt.

Hij diende een verzoek in tot de voorlopige vrijlating van B., omdat zijn cliënt vrijwillig naar Nederland wil reizen.

Verslaggever Eva Wiessing sprak kort met hem:

Advocaat Jos B.: 'Hij heeft ingestemd met zijn uitlevering'

De rechtbank in Madrid wees het verzoek af. De zitting vond plaats via een videoverbinding, zodat B. niet eerst naar de Spaanse hoofdstad overgebracht hoefde te worden.

Bij de zitting zei B. dat hij in maart Spanje is binnengekomen zonder duidelijk doel. De 55-jarige Nederlander verzet zich niet tegen zijn uitlevering, maar wilde het liefst zelf naar Nederland komen.

Bekijk de arrestatie van Jos B. hieronder:

Aanhouding Jos B.

Volgens De Limburger wees de rechter het verzoek af omdat B. op de vlucht zou kunnen slaan. Ze wees erop dat hij de afgelopen maanden in verschillende landen in Europa heeft rondgezworven voordat hij in Spanje opdook.

Cobo Martinez heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat B. waarschijnlijk onder begeleiding met een gewone lijnvlucht naar Nederland komt. De advocaat wilde niet zeggen of B. verder nog iets inhoudelijks over de zaak-Verstappen heeft gezegd.

STER reclame