Agenten zoeken onder meer met honden Hollandse Hoogte

Twee of meer Nederlanders die mogelijk betrokken waren bij het incident in Spa van vannacht, worden gezocht. De Belgische politie zoekt in zowel België als in Nederland, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Belgische agenten kunnen alleen opsporing in Nederland doen als er een rechtshulpverzoek is gedaan. Of dat verzoek er is, is niet duidelijk. Openbare bronnen in Nederland kunnen ze sowieso onderzoeken.

De Belgische politie krijgt "alle hulp uit Nederland", twittert de Nederlandse korpschef Erik Akerboom. Een woordvoerder licht toe dat de politie (nog) niet concreet helpt maar dat de tweet was bedoeld als een aanbod.

De gearresteerde verdachte is vanmiddag verhoord. Dat heeft geen duidelijkheid gegeven over de toedracht van het incident. De verdachte wordt morgen verder verhoord.

De man werd vanochtend kort voor 09.30 uur aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van een agent. Volgens Belgische media gaat het om de 36-jarige Ivo T. Het leek erop dat hij alcohol en/of drugs had gebruikt, zegt de politiewoordvoerder. De man werd vanochtend gevonden in een bos op enkele honderden meters van de plek waar de agent werd doodgeschoten.

Ooggetuigen van de schietpartij deden vanmiddag hun verhaal tegen de Belgische televisie:

'Ik werd wakker van een knal en zag een agent op straat liggen'

Agent Amaury Delrez reageerde vannacht op een oproep over een ruzie in het centrum van Spa. Er zou een groepje Nederlanders hebben gestaan dat een café niet in mocht. Toen Delrez met een collega aankwam, was de groep in een taxi gestapt. De agenten wilden die controleren, vervolgens werd er vanuit de auto geschoten. Delrez overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Of de opgepakte man het dodelijke schot heeft gelost is onduidelijk, het kan ook afgevuurd zijn door een van de voortvluchtigen.

STER reclame