Hulpdiensten bij de plek van de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

Agent doodgeschoten in Spa, Nederlandse verdachte opgepakt

In de Belgische plaats Spa is vannacht een agent doodgeschoten. Enkele honderden meters verderop, in een bos, is vanochtend een Nederlandse verdachte opgepakt, bevestigt het parket van Verviers. Hij zou zwaargewond zijn. Zeker één ander is nog op de vlucht. Naar hem is een klopjacht gaande.

De agent reageerde vannacht op een oproep over een ruzie in het centrum van Spa. Volgens Belgische media stond daar een groep Nederlanders die een café niet binnen mocht. Toen de agent daar rond 02.00 uur met een collega aankwam, was de groep in een taxi gestapt. De politie wilde die controleren, vervolgens werd er vanuit de auto geschoten.

De 38-jarige agent Amaury Delrez, vader van drie kinderen, werd geraakt. Een traumahelikopter werd opgeroepen en er is nog geprobeerd om de man te reanimeren. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ooggetuigen zagen de agent zwaargewond op straat liggen:

'Ik werd wakker van een knal en zag een agent op straat liggen'

De bestuurder van de taxi zou in shock zijn en al verhoord zijn door de politie. Volgens persbureau Belga zijn er beelden gemaakt van de schietpartij.

De Nederlandse verdachte, die kort voor 09.30 uur werd opgepakt, zou een 36-jarige man zijn die Ivo T. heet. Hij zou in zijn buik geraakt zijn door een politiekogel. Volgens De Morgen is dat gebeurd nadat hij zijn wapen had afgevuurd op de politieagent.

Bij de klopjacht op de daders zijn een politiehelikopter en speurhonden ingezet.

Koning naar Spa

De Belgische premier Michel heeft geschokt gereageerd. "Een aanval op een agent in functie is een aanval op onze democratische samenleving", schrijft hij op Twitter. Michel betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden, net als minister Jambon van Binnenlandse Zaken. Die was vanmiddag met koning Filip in Spa.

Jambon spreekt van een dramatisch voorval:

'Dit geeft aan hoeveel respect we voor agenten moeten hebben'

In de buurt is vanmiddag de Formule 1-race gereden op het circuit van Spa-Francorchamps. Daar waren veel Nederlanders bij. De vijfhonderd agenten die bij de grand prix zijn ingezet, hebben om 12.45 uur een minuut stilte gehouden voor hun overleden collega.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl