EPA

Op Sicilië zijn alle migranten van het kustwachtschip Diciotti aan land gegaan. De Italiaanse regering stemde daar gisteren mee in.

De Diciotti ligt al bijna een week in de haven van Catania. De 150 migranten die aan boord waren, voornamelijk Eritreeërs, mochten al die tijd niet van het schip af. De Italiaanse regering wilde garanties dat ook andere EU-lidstaten migranten van de Diciotti zouden opnemen.

Zo verlieten de migranten het schip:

Alle migranten verlaten het Italiaanse schip Diciotti

Gisteren werd bekend dat Albanië er 20 wil opnemen en Ierland 20 tot 25. De rest wordt in Italië door de katholieke kerk opgevangen. Dat kost de staat geen cent. "De kerk heeft haar hart en portemonnee geopend", zei minister van Binnenlandse Zaken Salvini.

Geen staand beleid

Salvini heeft dus niet zijn zin gekregen. "Albanië is geen lid van de EU en het grootste deel, driekwart, blijft gewoon in Italië", zei correspondent Mustafa Marghadi op NPO-Radio 1.

Salvini kreeg het eerder wel voor elkaar dat op de Middellandse Zee opgepikte migranten over een aantal EU-lidstaten werden verdeeld. "Maar Europa heeft op een gegeven moment gezegd: hier gaan we geen staand beleid van maken", zei Marghadi.

Omdat de migranten zo lang hebben vastgezeten, onderzoekt het Openbaar Ministerie op Sicilië of Salvini vervolgd moet worden. De wet schrijft voor dat de migranten na aankomst in Italië na uiterlijk 48 uur van boord moeten gaan. Dat werd tegengehouden door Salvini. De vraag is nu of dat rechtmatig is geweest.

STER reclame