NOS NieuwsAangepast

Italiaanse premier Conte: alle migranten gaan van boord Diciotti

De migranten op het Italiaanse reddingsschip Diciotti gaan de komende uren van boord. Premier Conte schrijft dat de conferentie van bisschoppen 100 migranten opvangt, dat er 20 naar Albanië en 20 naar Ierland gaan.

Eerder vandaag werden al zestien migranten om gezondheidsredenen van boord gehaald. Drie van hen hebben tuberculose (tbc), schrijven Italiaanse media. Anderen hebben schurft.

Verder zijn er elf vrouwen op het schip voor de kust bij Sicilië die zeggen dat ze een gynaecoloog nodig hebben omdat ze verkracht zouden zijn in Libië.

Na 10 dagen mogen alle migranten het schip af:

Alle migranten verlaten het Italiaanse schip Diciotti

In de Siciliaanse havenstad Catania raakten bij een protest een paar demonstranten slaags met de politie. Daarbij raakten een agent en een demonstrant gewond. De activisten vinden dat de migranten die door de Diciotti uit zee zijn gehaald, aan land moeten worden toegelaten.

Illegaal gevangenhouden

Italiaanse aanklagers onderzoeken ondertussen of minister en vicepremier Matteo Salvini zich schuldig heeft gemaakt aan het illegaal gevangen houden van opvarenden. Salvini zei daarop dat hij "klaarstaat en trots is om gearresteerd te worden, omdat ik vecht om de Italiaanse grens te verdedigen".

Minderjarigen van boord

De Diciotti pikte op 15 augustus op de Middellandse Zee 177 migranten op. Sinds afgelopen maandag ligt het schip in de haven. Woensdag mochten 27 minderjarigen van boord. Italië wil garanties dat andere lidstaten migranten van het schip opnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl