Luigi Di Maio
NOS NieuwsAangepast

Italië dreigt EU-afdracht te staken in ruzie over migranten

De Italiaanse vicepremier Di Maio zegt dat hij en zijn Vijfsterrenbeweging (M5S) geen geld aan de EU meer willen afdragen, zolang andere lidstaten niet bereid zijn migranten uit Italië over te nemen.

In Brussel praten vandaag vertegenwoordigers van twaalf lidstaten over de situatie op het Italiaanse kustwachtschip Diciotti. Dat pikte vorige week op de Middellandse Zee 177 migranten op.

27 minderjarigen mochten in de Siciliaanse havenstad Catania van boord. Italië wil de rest pas aan land laten gaan als het garanties krijgt dat andere lidstaten migranten van de Diciotti opnemen.

Migranten aan boord van het kustwachtschip

Lega-leider en minister van Binnenlandse Zaken Salvini beklaagde zich maandag over het gebrek aan Europese solidariteit.

Di Maio gaat een stap verder door met stopzetting van de jaarlijkse contributie van 20 miljard euro te dreigen. "Als de zachte aanpak niet werkt, staken we de betalingen", zei hij in Rome.

Een woordvoerder van de Europese Commissie hoopt dat Italië stopt met vingerwijzen. "Niet-constructieve opmerkingen, laat staan dreigementen, hebben geen zin en brengen een oplossing niet dichterbij. De EU is gebaseerd op regels, niet op dreigementen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl