NOS Nieuws

Italië dreigt migranten terug te sturen naar Libië

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini dreigt migranten die vastzitten op schepen voor de kust terug te sturen naar Libië. Hij wil de rest van Europa op deze manier dwingen om een deel van de migranten op te nemen.

Salvini wil beginnen met het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht, dat sinds donderdag voor de kust van Lampedusa ligt. Aan boord zijn 177 migranten die zijn opgepikt uit de Middellandse Zee tussen Malta en Italië.

"Of Europa gaat Italië concreet helpen, of we zijn gedwongen de mensensmokkel een definitief halt toe te roepen en de migranten terug te brengen naar de Libische haven", zei Salvini.

De Diciotti heeft van Salvini's collega Toninelli, minister van Transport, toestemming gekregen om aan te leggen in de haven van Catania, op Sicilië. Het schip hoeft daardoor niet meer rond te zwerven op zee. Wel mag er niemand van boord tot Italië zekerheid heeft gekregen van de EU dat de migranten elders in Europa worden opgevangen.

Drukmiddel

De nieuwe regering van Italië ligt sinds het aantreden in juni in de clinch met Europa over opvang van migranten. De Italianen voelen zich in de steek gelaten door de andere landen en willen dat vluchtelingen eerlijk worden verdeeld over Europa.

Correspondent Mustafa Marghadi denkt dat Salvini de Diciotti vooral gebruikt als drukmiddel om de aankomende Europese onderhandelingen in september over vluchtelingenopvang op scherp te zetten. "Door bij elk schip een crisis te veroorzaken, dwingt hij Brussel om met een structurele oplossing te komen", zegt Marghadi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl