Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen verdelen sterren
NOS Wielrennen

Wielerwatchers: 'Vuelta krijgt een Colombiaanse winnaar'

Wie gaat de derde grote ronde van het jaar winnen? Dat is de prangende vraag als zaterdagmiddag in Málaga de 73ste Vuelta van start gaat. De wielervolgers van de NOS tasten een beetje in het duister, maar wijzen schoorvoetend richting een Colombiaan.

"In tegenstelling tot de Giro en de Tour staat Sky niet met de topfavoriet aan de start", ziet verslaggever Han Kock. "Chris Froome is er niet en ook Geraint Thomas niet. Ze starten met Michal Kwiatkowski. Hij kan 'm misschien winnen, maar het is afwachten."

'Spectaculaire koers'

"Zo is het eigenlijk met heel veel namen die de Vuelta rijden. Je weet niet hoe de vorm is", vervolgt Kock. "Dat betekent gelijk dat het een spectaculaire koers kan worden. Eén die niet op voorhand gecontroleerd wordt door Sky en waarin veel renners kans maken."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Porte S.Yates López Quintana Quintana
**** S.Yates Nibali Quintana Nibali Porte
*** López Kruijswijk Kelderman Porte Kelderman
** Quintana Quintana S.Yates Pinot G.Bennett
* Kruijswijk Porte Aru Kruijswijk S.Yates

Quintana staat als enige renner op alle lijstjes van de wielervolgers. Al heeft Kock niet heel erg veel vertrouwen in hem. "Ik zet hem erbij op basis van zijn reputatie. Maar eigenlijk vraag ik me af of hij nog wel zo'n goede ronderenner is. Hij heeft het afgelopen jaar helemaal niets laten zien. Tiende was hij in de Tour? Zijn laatste grote prestatie was een tweede plaats achter Dumoulin in de Giro van 2017."

En Richie Porte? Aan de vooravond van de Vuelta was het onrustig rond de Australiër. De belangrijkste klassementsrenner van de Zwitserse topploeg BMC, die volgend jaar verder gaat als CCC, zegde af voor de ploegenpresentatie vanwege darmproblemen. Op hetzelfde moment werd bekend dat Porte de komende twee jaar voor Trek rijdt.

Kock weet wat de Australiër kan, maar dat zegt niet alles. "Alleen als hij zo is, zoals in de Ronde van Zwitserland. Die won hij met overmacht. De Porte van toen, is hier de te kloppen man. Maar dan moet hij wel op zijn fiets blijven zitten."

De Vuelta bij de NOS

Naast Aru, Quintana en ook Alejandro Valverde staat er nóg een voormalige winnaar aan de start. "Nibali. Hij is hard gevallen in de Tour. En ik weet dat hij de Vuelta meer als voorbereiding ziet op het WK. Ik twijfel over Urán, ook hij is gevallen in die Roubaix-etappe in de Tour. Pinot is er ook nog. Er zijn zóveel kanshebbers."

De nummer vijf van de Tour, Kruijswijk, krijgt één ster van Kock. "Hij heeft geen hoogtestage gedaan, in principe ben je dan kansloos. Maar ik zet hem er toch bij."

En dan is er nog een handvol outsiders. "Zakarin heb je ook nog. En Benoot. Kan ook maar zo topvijf rijden. Het is de vraag wie er nog goed is. Aru? Die jongen verdient veel geld bij Emirates. Hij moet het ook eens gaan laten zien. En hij won de Vuelta nog in 2015."

Laatste tien edities

1 2 3
2017 Chris Froome (GBr) Vincenzo Nibali (ITA) Ilnoer Zakarin (RUS)
2016 Nairo Quintana (COL) Chris Froome (GBr) Esteban Chaves (COL)
2015 Fabio Aru (ITA) Joaquim Rodríguez (SPA) Rafal Majka (POL)
2014 Alberto Contador (SPA) Chris Froome (GBr) Alejandro Valverde (SPA)
2013 Chris Horner (VS) Vincenzo Nibali (ITA) Alejandro Valverde (SPA)
2012 Alberto Contador (SPA) Alejandro Valverde (SPA) Joaquim Rodríguez (SPA)
2011 Juan José Cobo (SPA) Chris Froome (SPA) Bradley Wiggins (GBr)
2010 Vincenzo Nibali (ITA) Peter Velits (SLW) Joaquim Rodríguez (SPA)
2009 Alejandro Valverde (SPA) Samuel Sánchez (SPA) Cadel Evans (AUS)
2008 Alberto Contador (SPA) Levi Leipheimer (VS) Carlos Sastre (SPA)

Brekebeen Lopez?

Tenslotte is er nog één naam niet genoemd. Die van Miguel Ángel López. Commentator Joris van den Berg heeft weinig vertrouwen in de Colombiaan van Astana. "Hij is een brekebeen, een beetje net als Wilco Kelderman. López ging onderuit in de Vuelta van 2016, de Ronde van Zwitserland vorig jaar en dit jaar nog in de Giro. Ik vraag me af of hij stabiel genoeg is om in deze Vuelta op het podium te kunnen eindigen."

Miguel Angel Lopez in februari na zijn etappezege in de Ronde van Oman

Commentator Maarten Ducrot ziet in de Colombiaan juist de topfavoriet. "Ik denk dat hij zijn portie ellende nu wel heeft gehad. Hij reed uitstekend in Burgos en gaat die lijn doortrekken in de Vuelta."

  • NOS
    Eerste etappe Vuelta
  • NOS
    Tweede etappe Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl