ANP

Als de Nederlandse klassementsrenners de komende drie weken in de Vuelta net zo presteren als in de Giro d'Italia en de Tour de France, ga er dan maar voor zitten.

Tom Dumoulin - tweede in de Giro d'Italia én de Tour de France - is niet afgereisd naar Spanje. Maar met Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wilco Kelderman staan er drie sterke Nederlandse renners aan de start in Málaga. Wat zijn hun plannen in de Ronde van Spanje?

Steven Kruijswijk tijdens zijn monstersolo in de twaalfde Touretappe naar Alpe d'Huez AFP

Kruijswijk: aanvallend naar een goed klassement

Steven Kruijswijk moest de knop even omzetten: na zijn vijfde plaats in de Tour de France was hij vooral blij dat hij even terug kon naar het "normale leven".

Of hij zin heeft in de Vuelta? "Ja, een beetje. Ik moet eerlijk zijn: ik was blij dat ik even twee weken thuis was. Dan moet je wel weer even je focus terugpakken om weer naar een grote ronde te gaan. Het is toch drieënhalve week dat je weggaat. Maar als ik zaterdag aan de start sta ben ik er gewoon honderd procent klaar voor en heb ik er zeker zin in", vertelt Kruijswijk vanuit Spanje.

Na de Tour heeft de kopman van Lotto-Jumbo bewust de rust even opgezocht. Hij reed een paar criteriums in Nederland en startte nog in de Clásica San Sebastián, waar hij negende werd. "En daarna ben ik naar huis (in Monaco, red.) gegaan en heb ik rust gecombineerd met trainingen: 's ochtends trainen en 's middags aan het zwembad liggen, of aan het strand. Een beetje relaxen."

"Maar richting de Vuelta moet je toch redelijk snel de knop omzetten en er serieus naartoe leven. Echt vakantie heb ik dus niet gehad. Het is gewoon door gegaan."

Kruijswijk is in de Vuelta opnieuw kopman bij Lotto-Jumbo. Samen met de Nieuw-Zeelander George Bennett wil hij voor een goed klassement gaan. Dat plan is pas na de Tour ontstaan. "We zijn na de Tour gaan kijken hoe het voelde. Ik reed best wel goed in San Sebastián. Dat betekent dat je goed hersteld bent. We hebben afgesproken dat we zouden proberen om de vorm die ik in de Tour had door te trekken richting de Vuelta, met de juiste rust en training."

Als het goed gaat zou Kruijswijk in twee grote rondes op rij in de topvijf kunnen eindigen. Hij ziet het zelf vooral als een mooie uitdaging. "Voor mij is het heel goed om vanaf het begin al bezig te zijn met een doel, om met de juiste focus aan de start te staan, zodat ik elke dag gewoon scherp ben."

In de Tour hebben we laten zien dat we graag aanvallend koersen. Hopelijk kunnen we die lijn doortrekken.

Steven Kruijswijk

Toch is zijn gevoel nu anders dan voor de Tour de France. "De Tour was natuurlijk het hoofddoel. Daar hebben we echt naartoe gewerkt met de hele ploeg en dat is bijzonder goed geslaagd. Dan kun je wel zeggen dat je met een fijner gevoel naar de Vuelta trekt. We kunnen nu met veel vertrouwen en een relaxter gevoel aan de start staan. Maar dat neemt niet weg dat we echt wel voor succes willen gaan."

"Misschien geeft het ons ook wel de vrijheid om op een andere manier te koersen. In de Tour hebben we ook laten zien dat we graag aanvallend koersen. Hopelijk kunnen we die lijn doortrekken."

Een monstersolo, waarmee hij in de Tour de etappe naar Alpe d'Huez kleurde, sluit Kruijswijk dus niet uit. "Zeker niet. Ik voelde me daar heel goed bij. Maar je moet wel de benen hebben. In de Tour had ik een goede vorm te pakken. Als ik die hier ook heb, dan zal ik zeker proberen om aanvallend te rijden in plaats van afwachtend."

Is Bauke Mollema nog hongerig na de Tour? EPA

Mollema: sinds de Tour geen berg meer gezien

Als we het persbericht van Trek-Segafredo mogen geloven, gaat Bauke Mollema in de Vuelta voor een plek in de topvijf van het algemeen klassement. Maar volgens Mollema is dat een communicatiefoutje. "Ik weet niet hoe ze daarbij komen. Ik heb met mijn trainer eigenlijk altijd het plan gehad om voor etappezeges te gaan in de Vuelta, en helemaal niet voor het klassement", zegt de 31-jarige renner maandag na de bekendmaking van de selectie van Trek, terwijl Mollema junior kraait op de achtergrond. Zijn ploeg heeft het 'foutje' inmiddels hersteld.

De Groninger leeft ontspannen toe naar zijn tweede grote ronde van het jaar. "Ik ben na de Tour in Nederland gebleven en ik heb een aantal criteriums gereden. En ik ben nog lekker een weekje met de familie op vakantie geweest. Ik heb dus een relaxte vakantievoorbereiding op de Vuelta gehad", zegt Mollema.

Al voor de Tour de France was zijn plan om de Ronde van Spanje vooral te gebruiken om eind september tijdens het WK in Innsbruck goed te kunnen zijn, want daar ligt een parcours dat zeer geschikt is voor klimmers. Dat Mollema zijn klassementsambities in de Tour na een val in de negende etappe moest bijstellen, heeft daar niets aan veranderd.

"Het was altijd de planning om de Vuelta wat relaxter aan te pakken, en daar voor etappes te gaan. Ik heb ook niet de ideale voorbereiding gedaan om voor het klassement te rijden, dus dat is niet zo realistisch. Ik heb überhaupt sinds de Tour al geen berg meer gezien. Ik heb niet meer geklommen, geen hoogtestages meer gedaan, geen ritten verkend en ook niet zo veel getraind eigenlijk. De laatste week ben ik wel weer lekker aan het trainen, maar het is niet de voorbereiding die je moet hebben als je met de besten mee wil doen in de Vuelta."

Toch denkt Mollema dat hij zich de komende drie weken nog wel kan laten zien in Spanje. "Ik voel me wel lekker in trainingen, hoor. En een grote ronde begin ik eigenlijk altijd wel goed. Ik heb een goed basisniveau. Ik herstel altijd goed en ik ben er niet bang voor dat ik naar huis wordt gereden."

"Zelfs met een minimale voorbereiding denk ik dat ik mezelf nog wel ga laten zien, in ieder geval in etappes. Hopelijk kan ik de eerste week gebruiken om er lekker in te komen. In deze Vuelta heb je de tweede en vierde dag meteen een aankomst op een klimmetje. Dus die dagen zou ik het zeker proberen."

Wilco Kelderman (l) werd vorig jaar vierde in de Vuelta, achter Froome (m), Nibali (r) en Zakarin Getty

Kelderman: ik voel me wonderbaarlijk goed

Wilco Kelderman kan in tegenstelling tot Kruijswijk en Mollema geen vertrouwen putten uit een goede Tour de France. Sterker: Keldermans seizoen wordt tot nu toe vooral gekenmerkt door pech en blessures: hij viel vlak voor de Tour weg uit de Sunweb-ploeg na een val tijdens het NK, waarbij hij ongelukkig op zijn rechterschouder landde.

Eerder dit jaar brak hij bij een val in Tirreno-Adriatico zijn rechtersleutelbeen. Het metalen plaatje dat bij die breuk op het bot was geschroefd, was door de val op het NK verbogen.

Dat Kelderman überhaupt van start gaat in de Vuelta noemt zijn ploegleider Aike Visbeek "een klein wonder". Maar hoe is het nu met die schouder?

Kelderman: "Het gaat nu eigenlijk heel goed. Ik heb de laatste tijd geen last meer van mijn blessures. Ik denk dat ik sinds een week of vier echt pijnvrij kan trainen", aldus de 27-jarige kopman van Sunweb.

Kelderman: 'Een of twee keer pech verandert mijn moraal niet'

Door zijn blessures heeft Kelderman dit seizoen pas 22 koersdagen in zijn benen (ter vergelijking: Kruijswijk heeft er 52 en Mollema 60). Is Kelderman wel klaar voor een grote ronde?

"Ja, op zich wel", zegt hij. "Ik heb keihard getraind de laatste tijd. Ik ben zelf op hoogtestage geweest. Sinds ik weer buiten kon trainen heb ik de draad weer opgepakt. Ik voel me eigenlijk wonderbaarlijk goed de laatste tijd."

"Ook met mijn schouder gaat het heel goed. Er zit nu een net iets dikkere plaat op. Die houdt het bij elkaar. Het is nog niet helemaal genezen. Dat kan ook niet, een bot groeit in een maand of drie, vier aan elkaar. Maar het is goed genoeg om te gaan koersen."

'Kijken hoe het gaat'

Vorig jaar werd Kelderman vierde in de Vuelta. Dit jaar ligt zijn focus opnieuw op het rijden van een goed klassement, maar hij en zijn ploeg willen zichzelf niet te veel druk opleggen. "We kijken hoe het gaat. Ik weet niet of ik honderd procent ben. Ik hoop in de ronde te groeien en ga natuurlijk altijd voor het hoogst haalbare. Ik heb er heel veel zin in, in ieder geval."

Bauke Mollema (l) en de concurrentie in de Vuelta 2018 EPA

STER reclame