John McCain tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2008
NOS Nieuws

John McCain (81) niet langer behandeld voor hersentumor

De Amerikaanse senator en oud-presidentskandidaat John McCain heeft ervoor gekozen zich niet langer te laten behandelen voor een hersentumor. Dat heeft zijn familie in een korte verklaring bekendgemaakt.

"Met de wilskracht die hem typeert, heeft hij dat besluit zelf genomen", zegt de familie van de 81-jarige Republikeinse Vietnamveteraan. Een jaar geleden maakte McCain bekend dat hij lijdt aan een agressieve hersentumor. Er is volgens de familie geen kans meer op genezing.

McCain is een gematigde Republikein. Hij is al tientallen jaren een gezaghebbende senator, vooral op het gebied van de buitenlandse politiek en defensie. Hij verloor in 2008 als Republikeinse presidentskandidaat de verkiezingen van Barack Obama. Hij betreurde het later dat hij de rechtse Sarah Palin als running mate had gekozen en niet de gematigde Joe Liebermann.

Beschaafd politiek bedrijven

In 2000 deed McCain ook een gooi naar het presidentschap, maar hij werd toen bij de Republikeinse voorverkiezingen verslagen door George Bush. McCain zat in de Amerikaanse politiek sinds 1982, toen hij in het Huis van Afgevaardigden kwam. In 1986 werd hij voor Arizona in de Senaat gekozen, waarna hij nog vijf keer werd herkozen.

Hij toonde zich de laatste jaren een fel tegenstander van zijn partijgenoot Donald Trump. In zijn laatste boek pleitte hij voor een terugkeer naar een beschaafde manier van politiek bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl