Donald Trump op de bijeenkomst in Iowa
NOS Nieuws

Donald Trump onder vuur door aanval op McCain

De Republikeinse presidentskandidaat en vastgoedtycoon Donald Trump heeft opnieuw ophef veroorzaakt, nu met een frontale aanval op senator en oud-presidentskandidaat John McCain. Trump haalde zich de woede van veel Amerikanen op de hals door te verklaren dat McCain in zijn ogen geen oorlogsheld is.

Trump deed de controversiële uitspraak op een bijeenkomst in Iowa. Met negen andere presidentskandidaten verscheen hij daar voor een gehoor van conservatieve christelijke kiezers. Toen de presentator McCain een oorlogsheld noemde, ging Trump daar meteen tegenin. "Hij is een oorlogsheld omdat hij gevangengenomen is. Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn", zei Trump.

Vietnam

McCain bracht tijdens de oorlog in Vietnam vijf jaar door in een gevangenis in Hanoi nadat zijn vliegtuig was neergehaald. In de Verenigde Staten genieten dergelijke oorlogshelden een groot prestige en kritiek op hen geldt al snel als zeer ongepast.

'Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn'

Trump maakte het er voor zichzelf niet beter op door vervolgens te zeggen dat hij geen fan was van de oorlog in Vietnam en dat hij toen uitstel van militaire dienst heeft gekregen.

Andere Republikeinse kandidaten namen het meteen voor McCain op. Oud-gouverneur Perry vond dat Trump bewezen heeft ongeschikt te zijn als opperbevelhebber van de strijdkrachten (dat is de president in Amerika). Jeb Bush liet weten dat het maar eens afgelopen moest zijn met dit soort smerige persoonlijke aanvallen.

Op een persconferentie later zwakte Trump zijn woorden af, maar hij zei tegelijkertijd dat McCain in de Senaat veel te weinig heeft gedaan voor oorlogsveteranen: "Hij praatte veel maar deed niets". In een eerder stadium had Trump McCain een loser genoemd vanwege diens verlies tegen Barack Obama in 2008.

Trump is gebeten op McCain nadat die had gezegd dat Trump met zijn opmerkingen over Mexicaanse immigranten alle grenzen had overschreden. Trump had de Mexicanen verkrachters en criminelen genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl