1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Politie maakt extra geld vrij voor verlichting werkdruk

De politie heeft voor dit jaar extra geld vrijgemaakt om de problemen met hoge werkdruk en capaciteitsgebrek op te lossen. Volgens politievakbond ACP gaat het om een eenmalige bijdrage van 19 miljoen euro.

Met dat geld kunnen externe mensen ingehuurd worden voor onder meer de arrestantenzorg. Nu worden (wijk)agenten ingezet op cellencomplexen als daar te weinig personeel is, waardoor ze niet op straat kunnen zijn. Met de nieuwe maatregelen kunnen weer meer agenten op straat hun werk doen.

Daarnaast kunnen politiemensen door de extra miljoenen weer overuren laten uitbetalen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van ACP is positief over de maatregelen. "Dit is precies wat wij als bonden willen", zegt hij op NPO Radio 1. De vakbond spreekt van een eerste stap in de goede richting.

Ontevredenheid

De plannen van de korpsleiding zijn een reactie op de hevige kritiek die agenten uitten op eerdere cao-voorstellen van politiechef Akerboom. Ze verwijten hem dat hij de kant koos van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid toen hij instemde met het versoepelen van de arbeidsvoorwaarden. Het zou ertoe leiden dat agenten op meer plekken in het land ingezet konden worden en flexibeler zouden worden.

Dat viel verkeerd bij veel medewerkers van de politie, omdat ze nu al ontevreden zijn over de hoge werkdruk en het tekort aan mensen. Hun eisen worden nu deels ingewilligd. "We blijven wel gesprekken voeren over een structurele oplossing. Daarvoor moet meer gebeuren", zegt Van de Kamp. De ACP gaat met zijn leden bespreken of zij actie blijven voeren.

De korpsleiding werkt andere voorstellen de komende tijd uit. Korpschef Akerboom overlegt ook nog met minister Grapperhaus hoe de capaciteit de komende jaren kan worden vergroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl