Michael Cohen verlaat de rechtbank in New York EPA

De voormalige privé-advocaat en zaakwaarnemer van president Trump, Michael Cohen, is bereid mee te werken aan het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Cohen zal met alle plezier alles wat hij weet over Trump delen met de speciale aanklager Mueller", zei Cohens advocaat.

Volgens correspondent Arjen van der Horst kan dit van groot belang zijn voor het onderzoek naar Russische inmenging en de rol die Trump daarin heeft gespeeld. "Cohen weet dus alles, werkelijk alles, over de financiële handel en wandel van de president", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij kan dus potentieel van grote waarde zijn voor Mueller."

Bekentenis

Voor Mueller was het gisteren toch al een succesvolle dag. Cohen bekende schuld aan bankfraude, belastingontduiking en ook het overtreden van regels rond campagnefinanciering. Hij riskeert een gevangenisstraf van vier tot vijf jaar. De rechtbank in New York doet op 12 december uitspraak.

Wat betreft het overtreden van campagneregels gaat het om het betalen van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels en ex-Playboy-model Karen McDougal. Zo moest kort voor de verkiezingen, in november 2016, worden voorkomen dat ze naar de pers zouden stappen met hun verhalen over hun verhouding met Trump en ze Trumps campagne zouden schaden.

Omdat de betalingen direct verband hielden met de verkiezingen, hadden ze aangemeld moeten worden bij de landelijke kiescommissie. Dat is niet gebeurd en Cohen heeft zich daardoor schuldig gemaakt aan een misdrijf.

Cohen zei ook dat Trump persoonlijk opdracht heeft gegeven voor het betalen van het zwijggeld. Als Cohen zich met deze betalingen aan een misdrijf heeft schuldig gemaakt, waarom geldt dat dan niet voor de president, vroeg Cohens advocaat zich af.

President Trump en en zijn voormalige campagneleider Paul Manafort AFP

Belangrijk voor Mueller is ook dat Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort gisteren is veroordeeld voor bank- en belastingfraude. Zijn straf hoort hij later.

Die uitspraak raakt Trump zelf niet, maar omdat Manafort een gevangenisstraf van negentig jaar riskeert, is hij misschien bereid open kaart te spelen met Mueller, in ruil voor strafvermindering. "Hij kan een schat aan informatie aanbieden over Trump en zo van grote waarde zijn voor Mueller", zei Van der Horst.

Heksenjacht

Trump zei in een reactie op de veroordeling van Manafort dat het hem verdrietig stemt en dat Manafort een goed mens is. Hij benadrukte dat de bekentenis niets te maken heeft met het Rusland-onderzoek, dat hij opnieuw als een heksenjacht bestempelde.

"Wat opviel is dat hij niets zei over Michael Cohen", zei Van der Horst. "We weten dat het Witte Huis zich over hem het meeste zorgen maakt, want hij kan een schat aan informatie leveren over zijn voormalige cliënt."

STER reclame