Jordy Zuidam (r) met Timo Letschert
NOS Voetbal

Zuidam trots op aanwinsten Utrecht: 'Bieden platform naar hoger niveau'

Enige trots was wel op zijn plaats. FC Utrecht presenteerde vrijdagmiddag met zichtbare tevredenheid Timo Letschert. De centrale verdediger deed bij Sassuolo ervaring op in de Serie A en werd in 2016 al eens geselecteerd voor Oranje. Een grote vis dus voor de Domstedelingen.

En dan te bedenken dat de club vorig weekend al Oussama Tannane binnenhaalde, net als Letschert op huurbasis. Tannane speelde de afgelopen twee seizoenen voor Saint-Étienne en Las Palmas.

Knappe staaltjes werk van directeur voetbalzaken Jordy Zuidam, die het druk had deze zomer. Basisspelers Yassin Ayoub (Feyenoord), Zakaria Labyad (Ajax) en Mateusz Klich (terug naar Leeds United) vertrokken. Daartegenover stond de komst van acht nieuwe spelers. Letschert en Tannane dus, maar ook Joris van Overeem (AZ), Simon Gustafson (Feyenoord), Leon Guwara (Werder Bremen), Othman Boussaid (Lierse SK), Nicolas Gavory (Clermont) en Emil Bergström (Rubin Kazan).

Lof voor transfer Bergström

Met name het binnenhalen van Bergström oogstte lof. De centrale verdediger speelde al interlands voor Zweden en had de clubs voor het uitzoeken. Anderlecht had grote belangstelling, maar Bergström koos voor een contract in Utrecht.

Emil Bergström, de Zweedse centrale verdediger van FC Utrecht

"Of we nu klaar zijn? Ja, ik denk het wel", aldus Zuidam. "Aan het begin van de voorbereiding waren we al tevreden. Toen hadden we Van Overeem, Gustafson en Guwara al vastgelegd. Op dat moment zijn we verder gaan bouwen. Als zich een kans zou voordoen, zouden we toeslaan. En dat is gelukt. Het zou nog wel kunnen dat er nog iemand vertrekt. Het is tenslotte nog geen 1 september..."

Zuidam kijkt vol trots naar zijn aanwinsten. "Het is inderdaad vrij bijzonder dat we bepaalde spelers aan ons hebben kunnen binden. Spelers zien dat wij ze een platform kunnen bieden naar een hoger niveau. Daar hebben we de voorbeelden van. En dat doen we allemaal binnen ons budget. Daar gaan we niet overheen. In de eredivisie staan we qua budgetten op plek negen, tien. Onze eindrangschikking de laatste jaren zijn vijf, vier en vijf. Dus afgezet tegen de financiële mogelijkheden zijn we trots."

"Onze doelstelling passen we nu overigens niet aan. Met de verhoudingen van de budgetten in ons achterhoofd blijft de doelstelling vooral om de huidige positie vast te houden. In 2012 hebben we als doel de topzeven neergezet. Dus daar zitten we al ruim boven."

'Zijn niet in paniek na één nederlaag'

De flinke nederlaag bij PSV (4-0) afgelopen weekend heeft volgens Zuidam niets te maken met de komst van Letschert. "Nee, dat zou ook helemaal niet kunnen. Een transfer heeft altijd een lange aanloop. Zoiets gaat niet over één of twee dagen. Dus dat heeft niets met de nederlaag in Eindhoven te maken. We zijn niet in paniek na één nederlaag. Dat zou niet passen in ons beleid."

Timo Letschert keert terug in Utrecht

Door de komst van acht nieuwe spelers dreigen enkele basisspelers van vorig seizoen op de bank terecht te komen. "Dat zou inderdaad kunnen gebeuren. Maar ik zie dat vooral positief in. Met de komst van de nieuwe spelers is de concurrentie toegenomen. En van concurrentie wordt elk elftal beter."

'Begrijp ophef rond De Jong niet'

De afgelopen weken verliepen voor Utrecht voortvarend. De verandering rond de positie van hoofdtrainer Jean-Paul de Jong en het vertrek van assistent-trainer Luc Nijholt zorgden voor een grimmige onderbreking. "Ik begrijp alle ophef niet rond het nieuws dat Jean-Paul de Jong meer aan zijn staf delegeert", aldus Zuidam.

"Jean-Paul is en blijft hoofdcoach. Verantwoordelijk voor de resultaten. Hij maakt bijvoorbeeld de opstelling. Jean-Paul wil het graag op deze manier. Het past in zijn manier van leiding geven. Feitelijk is er niets veranderd."

"Ook in de laatste zes maanden van afgelopen seizoen, toen Jean-Paul het overnam van Erik ten Hag, liet hij al veel veldtrainingen over aan Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys. We hebben dat in de voorbereiding aan de spelersgroep duidelijk gemaakt en naar buiten toe bekend gemaakt. Het is nu dus niets meer dan een verlengde van de voorgaande maanden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl