Opnieuw demonstraties in de Gazastrook aan de grens met Israël
NOS Nieuws

Opnieuw geweld Gaza, terwijl gesprekken over akkoord verder gaan

In de Gazastrook hebben opnieuw duizenden Palestijnen gedemonstreerd aan de grens met Israël. De demonstranten gooiden met brandbommen en stenen naar Israëlische militairen, die reageerden met traangas en geweervuur.

Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten kwamen daarbij twee Palestijnen om het leven. Zo'n 270 demonstranten raakten gewond, van wie er 60 schotwonden hadden. Het Israëlische leger zegt dat sommige Palestijnen probeerden de grens over te steken en dat het leger "volgens de standaardprocedure" heeft gereageerd.

Het geweld komt op het moment dat in Caïro de laatste hand wordt gelegd aan een akkoord over een bestand tussen Israël en Hamas. De gesprekken worden geleid door Egyptische bemiddelaars.

Mars van de terugkeer

Sinds eind maart protesteren Palestijnen geregeld aan de grens met Israël. Onder de noemer 'Mars van de terugkeer' eisen de Palestijnen, onder hen nazaten van vluchtelingen van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948, dat zij mogen terugkeren naar gebieden die in Israël liggen.

Ongeveer 170 Palestijnen kwamen de afgelopen maanden om het leven door Israëlisch vuur. In diezelfde periode werd één Israëlische militair gedood door een Palestijnse sluipschutter. Vrijwel dagelijks werd Israël vanuit Gaza bestookt met raketten en brandende vliegers en ballonnen. Op zijn beurt voerde Israël ter vergelding bombardementen uit op Hamas-doelen in Gaza.

Blokkade

De afgelopen weken werd het geweld heviger, maar na de zware gevechten van vorige week donderdag brak een periode van relatieve rust aan. Israël hief daarop de blokkade van goederentransporten naar de Gazastrook op.

Israël vergrootte ook het gebied op de Middellandse Zee waarbinnen de Palestijnen mogen vissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl