Een tankwagen passeert de grens tussen Israël en Gaza
NOS Nieuws

Israël laat handelswaar en brandstof weer de Gazastrook in

Voor het eerst in ruim een maand heeft Israël goederentransporten naar de Gazastrook toegestaan. Sinds 9 juli konden de Palestijnen via de grensovergang Kerem Shalom geen handelswaren importeren zoals bouwmaterialen.

De aanvoer van brandstof lag vrijwel de gehele tijd ook stil. Voedsel en medicijnen werden wel doorgelaten.

Het openstellen van de grens volgt op de terugkeer van de relatieve rust in het grensgebied. Ook de afgelopen dagen werd Israël vanuit de Gazastrook beschoten, maar die aanvallen vielen in het niet bij het geweld van een week geleden. Toen vuurden Palestijnse militanten zo'n 150 raketten op Israël af, dat vergeldingsbombardementen uitvoerde op doelen in de Gazastrook.

Gaza heeft de potentie om het Singapore van het Midden-Oosten te worden.

Avigdor Lieberman, minister van Defensie Israël

"De inwoners van Gaza hebben veel te winnen als de burgers van Israël van vrede en veiligheid kunnen genieten en veel te verliezen als de rust wordt verstoord", schrijft Defensieminister Lieberman in het Arabisch op Facebook. Hij zegt dat de afgelopen dagen het rustigst waren sinds in maart grote protesten begonnen.

Lieberman schrijft dat hij hoopt dat Hamas, dat het op de Gazastrook voor het zeggen heeft, zijn inkomsten niet gebruikt voor terrorisme, maar inzet voor het welzijn van de Gazanen en de ontwikkeling van het gebied. "Gaza heeft de potentie om het Singapore van het Midden-Oosten te worden."

Israël heeft ook het gebied op de Middellandse Zee vergroot waarbinnen de Palestijnen mogen vissen. Dat was ingeperkt tot 5,5 kilometer uit de kust van Gaza en nu is het weer 17 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl