Schade door een raket in het Israëlische Sderot Reuters

Vanuit de Gazastrook zijn gisteren en vannacht 150 raketten afgevuurd op Israël, meldt het leger. Er vielen volgens berichten in Israëlische media elf gewonden. De meeste raketten zouden door Israël zijn onderschept of in open gebied zijn neergekomen. De beschietingen gingen tot diep in de nacht door.

In reactie heeft het Israëlische leger 140 doelen gebombardeerd in de Gazastrook, zoals een fabriek waar cement wordt gemaakt waarmee Hamas tunnels bouwt. Volgens Hamas zijn door de Israëlische bombardementen een zwangere vrouw en haar 1-jarige dochtertje omgekomen. Bij een andere aanval is een Hamas-strijder gedood, zegt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

In de beelden worden enkele raketten vanuit de Gazastrook onderschept, en is de reactie van het Israëlische leger te zien.

Escalatie geweld tussen Gaza en Israel

VN-gezant voor het Midden-Oosten Nikolay Mladenov uitte zijn zorgen over de escalatie en met name over de raketten die werden afgevuurd op Israëlische dorpen.

Eerder op de dag hadden militanten bij de grens tussen de Gazastrook en Israël geschoten op een Israëlisch voertuig. Dat raakte beschadigd en Israël antwoordde met een aanval in het noorden van de Gazastrook.

Israëlische luchtaanvallen in Gaza AFP

Achter de schermen wordt nog altijd gesproken over een bestand, dat een nieuwe grootschalige escalatie moet voorkomen. Bij de gesprekken spelen de VS en Egypte een bemiddelende rol. Een Hamas-vertegenwoordiger verklaarde dat het overleg in een vergevorderd stadium zit. Van Israëlische zijde zei parlementariër Avi Dichter, voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandpolitiek en defensie: "Ik hoop heel erg dat we op de drempel staan van een nieuw tijdperk in de Gaza-kwestie."

Premier Netanyahu zegde eerder al een reis naar Colombia af vanwege "de situatie in het zuiden". Hij zou gisteravond topoverleg hebben met de minister van Defensie, de top van het leger en de veiligheidsdiensten.

STER reclame