Ook een deel van de Heiligeweg is afgezet Inter Visual Studio

Het verdachte voorwerp dat gisteravond is gevonden in de Amsterdamse binnenstad, was een explosief, blijkt na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het lag in de Voetboogstraat voor de deur van Vlaams Friethuis Vleminckx.

Het straatje, dat parallel loopt aan de Kalverstraat, was enkele uren afgezet. Waarom het explosief juist daar lag, kon de politie nog niet zeggen. De eigenaar van de patatzaak, Nigel Maij, heeft de hele nacht niet geslapen, zegt hij tegen Het Parool. "Ik heb nog nooit problemen gehad, ook niet met bijvoorbeeld concurrenten ofzo. Ik hoop maar dat we gewoon open mogen blijven. Zelf wil ik ook gewoon open zijn, want we zijn niet bang."

Het is niet duidelijk of de vondst van het explosief verband houdt met de incidenten met explosieven in de westelijke stadsdelen Slotervaart en De Baarsjes.

Opnieuw verdacht voorwerp gevonden in Amsterdam

Daar waren de afgelopen dagen vier incidenten bij bedrijfspanden. Dinsdagnacht ging een explosief af bij de voordeur van een restaurant aan de Johan Huizingalaan, in Slotervaart.

In dezelfde straat werden afgelopen week ook een interieurwinkel en een pand van een schoonmaakbedrijf beschoten. Achter het schoonmaakbedrijf lag bovendien een handgranaat. Eenzelfde explosief werd gevonden aan de deur van een nog te openen lunchroom in De Baarsjes. Volgens de politie is er een zakelijk band tussen het schoonmaakbedrijf en de lunchroom.

Tijdelijk gesloten

Het schoonmaakbedrijf is op last van burgemeester Halsema voor drie maanden gesloten. Of die maatregel ook wordt genomen bij de drie andere zaken, wordt nog bekeken, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In de Johan Huizingalaan, waar het merendeel van de incidenten plaatsvond, zijn een mobiele politiepost en een camera geplaatst. Ook heeft de politie extra patrouilles aangekondigd.

Op een bewonersbijeenkomst, gisteravond, zei Halsema dat de politie "volop bezig is met het opsporingsonderzoek". Verder vond de burgemeester het "belangrijk dat bewoners worden gehoord, uiting kunnen geven aan hun zorgen".

STER reclame