AT5

Bij de voordeur van een Amsterdams restaurant is vannacht een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie. Wel zijn een bushokje en de voordeur van het restaurant beschadigd.

Het incident gebeurde bij het Marokkaans-Javaanse restaurant Marovaan aan de Johan Huizingalaan in stadsdeel Slotervaart. Eerder deze week waren er ook al incidenten in de buurt.

'Ik durf niet meer te slapen'

Bij buurtbewoners zit de schrik er goed in. "Ik durf niet meer te gaan slapen na alle knallen die er zijn geweest", vertelt een van hen aan AT5 en NH Nieuws. "Als je concurrentie hebt laat je gewoon iemand knallen op die zaak en dan wordt 'ie gesloten."

Volgens andere omwonenden is dit nieuw voor de wijk. "Ik woon hier al 61 jaar heerlijk. Dit hebben we nooit."

Omwonenden Slotervaart: 'Dit is nieuw voor ons'

In de nacht van maandag op dinsdag werd tientallen keren op een pand van een schoonmaakbedrijf geschoten, op nog geen vijftig meter van het Marokkaans-Javaanse restaurant. Achter het schoonmaakbedrijf lag een handgranaat.

Gisterochtend werd verderop in de wijk ook een handgranaat ontdekt. Het explosief was op de Jan Evertsenstraat vastgemaakt aan de deur van een lunchroom. Volgens de politie is er een zakelijk verband tussen het schoonmaakbedrijf en de lunchroom. "We weten nog niet in hoeverre dat van belang is", zegt een woordvoerder.

Burgemeester Halsema kwam kijken bij het restaurant NOS / Martijn Bink

Afgelopen weekend werd aan de Johan Huizingalaan een interieurwinkel beschoten. "We hebben dit nog nooit meegemaakt. En we wonen hier al 43 jaar", vertelde een ouder stel.

In de buurt is een mobiele politiepost geplaatst. Ook wordt er de komende dagen meer gepatrouilleerd in de omgeving van de Johan Huizingalaan.

STER reclame