NOS Nieuws

Bewoners 'brughuizen' Genua even terug, maar hun wijk lijkt ten dode opgeschreven

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Gisteren moesten ze opeens halsoverkop hun huizen uit rennen, toen de brug boven hun woonwijk plotseling instortte. Het brugdeel boven de appartementenblokken hield het, maar zo'n 600 mensen stonden opeens zonder spullen en zonder onderdak op straat. Terugkeren is te gevaarlijk, de restanten van de brug zijn instabiel.

Vandaag mogen de bewoners even terug naar hun huizen om spullen op te halen. De meeste hebben de eerste nacht na het brugongeluk bij familie doorgebracht. Tientallen mensen staan bij de afzetting te dringen bij een brandweerwagen. Ze mogen alleen onder begeleiding de rode zone, de afgezette wijk, in.

Mustafa Marghadi en Mattijs van de Wiel gingen mee en maakten deze reportage:

Geëvacueerden Genua mogen snel spullen uit hun huis halen

"Nee, het gaat helemaal niet", zegt een dame die net even in haar huis is geweest. "We staan op straat en we hebben geen idee voor hoe lang. We weten niks." Ze heeft wat spullen van haar kinderen opgehaald. Bang dat er nog een keer iets gebeurt, is ze niet. "Het grootste deel is toch al ingestort?" Ze wil niks liever dan terug naar huis. Ze betaalt een hoge hypotheek en die loopt door.

Ze is niet de enige die terug wil. Bij de chaotische registratie bij de afzetting staat een man zich flink op te winden. "Ik wil geen spullen ophalen, ik wil terug naar huis. Waar moet ik heen met mijn kinderen en mijn vrouw, die het niet goed maakt?" Zijn vrees is dat als de grootste schok voorbij is, ze aan hun lot worden overgelaten. "Zo gaat dat altijd in Italië."

Ze waren er juist altijd mee bezig, ze hielden ons uit onze slaap.

Buurtbewoner over het onderhoud aan de brug

Heel Italië maakt zich druk over het gebrekkige onderhoud van deze brug en van andere bouwwerken, maar hier snappen ze daar niks van. "Er werd al jarenlang iedere nacht gewerkt aan de brug", zegt een vrouw achter in de rij. Ze krijgt bijval van een buurman. "Ze waren er juist altijd mee bezig, ze hielden ons uit onze slaap."

Omdat er te weinig brandweermensen zijn om mee te lopen naar de appartementen krijgen de bewoners de opdracht om samen met hun buren groepjes te vormen. Ondertussen roept de politie dat ze een nette rij moeten maken.

  • Mattijs van de Wiel | NOS
    Deze mensen wachten tot ze de wijk in mogen
  • Mattijs van de Wiel | NOS
    Hun huizen liggen pal onder de brug...
  • Mattijs van de Wiel | NOS
    ...die gisteren gedeeltelijk instortte
  • Mattijs van de Wiel | NOS
    Huisdieren en waardevolle spullen worden meegenomen
  • Mattijs van de Wiel | NOS
    Veel tijd is er niet, de brug is nog altijd instabiel

Ik mag meelopen met de dames van nummer 9. Alle hekken en deuren zijn met linten afgezet. Het is uitgestorven in de straten. De aanblik van de enorme pijler van de brug die boven de daken uitsteekt, is indrukwekkend.

'Wegwezen hier!'

En terwijl de dames binnen hun spullen bij elkaar zoeken beginnen op straat brandweermensen en andere bewoners plotseling de wijk uit te rennen. "Wegwezen, weg hier", roepen ze. De pijler van de brug zou hebben bewogen, even wordt er gevreesd dat hij alsnog instort.

Buurtbewoners die nog stonden te wachten krijgen te horen dat ze voorlopig niet naar hun huizen kunnen. Zo lang het niet veilig is, mag niemand de wijk in.

Later op de dag krijgen de buurtbewoners die terug willen meer slecht nieuws. De burgemeester van Genua laat weten dat de huizenblokken waarschijnlijk niet te redden zijn als straks de rest van de brug wordt gesloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl