Een peinzende Michel Preud'homme
NOS Voetbal

Standard gokt tegen Ajax op eigen sluwheid

Nee, geen verandering van aanpak bij Standard Luik-trainer Michel Preud'homme in de aanloop naar het beslissende duel vanavond in de voorronde van de Champions League tegen Ajax. En net als vorige week verklaart hij Ajax tot favoriet. "Ajax moet", aldus de Belgische coach.

Gemakshalve vergeet Preud'homme dan even dat de Amsterdammers na de 2-2 van vorige week in Luik aan 0-0 of 1-1 genoeg hebben om door te gaan. Maar de coach weet als geen ander dat Ajax niet de ploeg heeft om op een veilige remise weg te gaan.

Pijn doen

Over de te volgen tactiek wilde Preud'homme, een dag voor de ontmoeting in de Johan Cruijff Arena, niets zeggen. "Je hebt vorige week gezien hoe we ze pijn kunnen doen. Op papier en qua mogelijkheden is Ajax beter dan wij. Maar het is voetbal, alles is mogelijk. Hoe we het gaan aanpakken?", sprak de coach met een glimlach. Die verried wel een plan, maar erover praten deed hij niet.

Preud'homme: 'Het kan hier kan spoken'

In de Belgische competitie wil het nog niet echt vlotten met Standard. Na de zege op KAA Gent in de openingswedstrijd volgden twee doelpuntloze remises: eerst tegen Waasland-Beveren en ook afgelopen weekeinde bleef Standard tegen Cercle Brugge steken op 0-0.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat 'Les Rouches' tegen Cercle niet in de sterkste opstelling speelden. Net zoals Ajax deed tegen Heracles afgelopen zaterdag en dat liep ook voor de Amsterdammers niet goed af: het werd in eigen huis 1-1.

Kolkende Arena

Preud'homme refereerde in de bespiegelingen voorafgaand aan de wedstrijd van dinsdagavond aan de duels die hij met FC Twente in Amsterdam speelde. In 2010 won hij er ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal, maar aan het einde van het seizoen verspeelde hij in de hoofdstad de landstitel tegen datzelfde Ajax in een kolkende Arena.

Warm weerzien tussen Michel Preud'homme en Ajax-assistent Alfred Schreuder, ooit een duo bij FC Twente

Preud'homme: "Ik weet dat het kan spoken hier. Als het echt moet, is het niet simpel om hier te spelen. Ik hoop dat mijn ploeg het hoofd koel kan houden om net zoals in Luik Ajax in de problemen te brengen."

Bijna Liverpool bedwongen

Bij Standard zullen de gedachten nog wel eens teruggaan naar tien jaar geleden. Toen was Liverpool de tegenstander in de derde voorronde van de Champions League. Natuurlijk waren de Engelsen de torenhoge favoriet, maar in Luik bleef het 0-0. En ook op Anfield hield Standard lang stand. Heel lang. Tot diep in de tweede helft van de verlenging bleef het weer 0-0.

Het was uiteindelijk Dirk Kuijt die een penaltyserie voorkwam en Liverpool naar de groepsfase van de Champions League schoot. Voor de gemoedstoestand van Ajax-coach Erik ten Hag en die van de Ajax-supporters is het te hopen dat het dinsdagavond zover niet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl